Apel predsjednika CCEE-a za mir u Ukrajini

Iz Firence, gdje se od 23. do 27. veljače 2022. održavao susret „Mediteran – granica mira” mons. Gintaras Grušas, nadbiskup Vilniusa i predsjednik Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE), uputio je 24. veljače 2022. usrdni apel za mir u Ukrajini pod naslovom “U ime Božje.

„Crkve u Europi oštro osuđuju ono što se noćas dogodilo u Ukrajini. Potrebno je djelovati zajedno i odlučno da bi se odmah zaustavilo rusku agresiju i učinilo sve što se može da se zaštiti nevine žene, muškarce i djecu: u Božje ime, odmah prestanite!

Međunarodna zajednica, a posebno Europska unija, moraju pokušati na sve načine zaustaviti ovaj sukob, da bi oružje ustupilo mjesto dijalogu i pregovorima, da bi se branilo međunarodno pravo i neovisnost i teritorijalni suverenitet Ukrajine, te da se prekine rat koji bi se neizbježno proširio iz Ukrajine na susjedne države i postao prijetnja cijeloj Europi. Europski biskupi i kršćanske zajednice mole za žrtve ovog sukoba i za njihove obitelji. Izražavaju blizinu onima koji pate zbog tih djela nasilja i pridružuju se pozivu pape Franje na molitvu i post za mir: „Neka Kraljica mira sačuva svijet od ratnog ludila“, kaže se u apelu predsjednika CCEE-a nadbiskupa Grušasa.

print

Povezane objave

Stručni skup ravnatelja katoličkih škola održan u Zadru

Tiskovni ured HBK

Priopćenje sa 61. zasjedanja Sabora HBK

Tiskovni ured HBK

Propovijed biskupa Ivice Petanjka na komemoraciji u Bleiburgu

Tiskovni ured HBK