Biskup Palić na susretu generalnih tajnika europskih biskupskih konferencija

Godišnji susret generalnih tajnika biskupskih konferencija članica Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE), održano je od 1. do 4. srpnja 2019. u Birminghamu, u Velikoj Britaniji. Hrvatsku biskupsku konferenciju predstavlja generalni tajnik HBK hvarski biskup Petar Palić. Susret, 47. po redu, započeo je u ponedjeljak, 1. srpnja, u nadbiskupskoj bogosloviji St Marry’s College Oscott u Birminghamu, u kojoj se za svećeništvo pripremaju bogoslovi šest engleskih biskupija. Na susretu sudjeluje 26 generalnih tajnika Europskih biskupskih konferencija, od kojih je 7 biskupa, među kojima i biskup Palić, zatim mons. Ivo Tomašević, generalni tajnik BK BiH i vlč. Mirko Štefković, generalni tajnik Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda.

Na otvaranju skupa nazočni su bili i mons. Edward Joseph Adams, apostolski nuncij u Velikoj Britaniji, kardinal Vincent Nichols, nadbiskup Westminstera i potpredsjednik Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) i mons. Bernard Longley, nadbiskup Birminghama. Mons. Adams je u svojoj pozdravnoj riječi podsjetio sudionike da je naše poslanje služiti svima, osobito na našem europskom kontinentu. Poslani smo služiti svima u istini i ljubavi i pomoći drugima da otkriju tragove Božje ljubavi, naglasio je mons. Adams.

Mons. Longley je izrazio svoju radost što se ovaj susret održava upravo u Oscott koledžu i to na dan kad je objavljeno da će bl. kardinal John Henry Newman biti proglašen svetim, koji je upravo u Birminghamu preminuo, a u ovom koledžu često boravio. Na poseban način je pozdravio dr. Mariu Voce, predsjednicu pokreta Fokolara.

Kardinal Vincent Nichols, potpredsjednik CCEE-a je sve nazočne pozdravio u svoje ime i prenio je pozdrave kardinala Angela Bagnasca, predsjednika CCEE-a i generalnim tajnicima zahvalio za njihov doprinos u radu biskupskih konferencija u Europi. Pozvani smo i poslani biti u ovom našem svijetu znak nade, naglasio je kardinal Nichols, podsjetivši nazočne na poruku sa susreta predsjednika Europskih biskupskih konferencija o situaciji s kršćanstvom u Europi. Osvrnuo se, također, i na aktualnu političku situaciju oko izbora odgovornih osoba u tijelima Europske unije.

I kardinal Nichols je izrazio svoju radost zbog najavljenog proglašenja svetim bl. kardinala Newmana, podsjetivši da je upravo ovom koledžu u Oscottu, u kapeli gdje se može osjetiti „kucaj srca“ katolicizma u Engleskoj, bl. kardinal Newman održao svoj poznati govor o „drugom proljeću“ na početku Prvog pokrajinskog sabora u Westminsteru 1852. godine, nakon što je papa Pijo IX. odlučio obnoviti katoličku hijerarhiju u Engleskoj.

Sudionike je pozdravio i don Martin Mihaliček, generalni tajnik CCEE-a i najavio temu ovogodišnjeg skupa: „Odnos hijerarhije i karizme u Crkvi“. Zahvalio je generalnim tajnicima na nazočnosti i na njihovom doprinosu u radu ovoga skupa.

Vlč. Christopher Paul Tomas, generalni tajnik biskupske konferencije Engleske i Walesa, sudionike je ukratko upoznao s poviješću katoličanstva u Engleskoj i s izazovima s kojima su se tijekom povijesti susretali katolici na ovim prostorima. Trenutno je Engleska podijeljena na 22 biskupije i ima oko 5,2 milijuna katolika. Katolička crkva je u Engleskoj, uz sve svoje aktivnosti, najviše prepoznatljiva po školstvu. Ima 2236 škola, koje pohađa oko 850.000 učenika.

Drugoga dana susreta, u utorak, 2. srpnja, euharistijsko slavlje u kapeli koledža predvodio je biskup Palić. U homiliji se osvrnuo na evanđeoski odlomak o čudesnom stišavanju oluje. Naglasio je da u ovom odlomku treba iščitavati ne samo jedan događaj iz prošlosti, nego uočiti i sliku današnje Crkve. Ono što ne bismo smjeli zaboraviti, to je redoslijed. Isus je prvi ušao u lađu, a za njim njegovi učenici. On je prvi u lađi, to je njegova lađa. Tijekom povijesti je bilo puno nejasnoća i zabluda, jer smo previdjeli ovaj redoslijed, naglasio je mons. Palić.

Crkva Isusa Krista nije ljudska izmišljotina, pa i onda kad je ono ljudsko, nekada i previše ljudsko, vidljivo u njoj. U svim okolnostima ne bismo smjeli zaboraviti da je upravo On, Isus Krist, u lađi. Ako On nije u lađi, onda smo mi vjerojatno skup onih koji isto misle i koji se ljubazno odnose jedni prema drugima. Slični smo udruženju koje ima kršćanski obojene poglede na svijet, ali tada nismo Crkva Kristova, ustvrdio je mons. Palić.

Mons. Palić je naglasio i drugu stvarnost Crkve. Crkva je na putu. Kad je Crkva na putu, onda je i oluja neizbježna. Isusova nazočnost u lađi nije garancija za putovanje bez oluja. I oluja i nevrijeme u našem životu i u životu Crkve nije znak da nas je Isus napustio. Upravo suprotno. Oni mogu biti znak da je Isus s nama na putu, rekao je mons. Palić.

Iskustvo svojevrsne oluje i nevere osjećamo i mi, kad promatramo okolnosti s kojima se danas suočava Crkva u svijetu i u Europi, osobito s obzirom na nedosljednost života svojih pojedinih članova i s obzirom na štetu koju su nanijeli svojim bližnjima, Crkvi i sebi, naglasio je mons. Palić.

Unatoč svemu, valja nam živjeti iz vjere i sigurnosti da je On, Isus Krist, tu, u lađi svoje Crkve, zaključio je mons. Palić.

U radnom dijelu skupa prvo predavanje održala je dr. Maria Voce, predsjednica pokreta Fokolara, koje je govorila o temi: Petrovski i marijanski profil: zajedno za nove Duhove. Mons. Kevin McdDonald, umiroviljeni nadbiskup Southwarka, održao je predavanje na temu: Karizma i institucija: pitanje i horizonti.

Na skupu će i tajnici pojedinih Komisija CCEE-a podnijeti svoja izvješća, a skup završava s radom u četvrtak, 4. srpnja. Sljedeći susret generalnih tajnika Europskih biskupskih konferencija održat će se u srpnju 2020. u St. Gallenu u Švicarskoj, gdje se nalazi i sjedište Vijeća Europskih biskupskih konferencija.

print

Povezane objave

Održana sjednica Biskupske komisije HBK-a za ekumenizam

Tiskovni ured HBK

Održan susret Biskupske komisije HBK za liturgiju i Vijeća za liturgiju BK BiH

Tiskovni ured HBK

Sjednica Vijeća HBK za kler

Tiskovni ured HBK