Biskup Škvorčević nakon potresa iskazao solidarnost predstavnicima kršćanskih i religijskih zajednica

U svojstvu predsjednika Vijeća za ekumenizam i dijalog Hrvatske biskupske konferencije, požeški biskup Antun Škvorčević nakon potresa u Zagrebu razgovarao je s visokim predstavnicima kršćanskih i religijskih zajednica te im izrazio bratsku solidarnost i molitvenu blizinu u trenutku stradanja njihovih zdanja i vjernika te se upoznao s njihovim trenutačnim stanjem. Zagrebačko-ljubljanski mitropolit Porfirije izvijestio je biskupa o štetama koje je potres nanio sabornom hramu Gospodnjeg preobraženja na Cvjetnom Trgu. Među ostalim sa svoda je u jednom dijelu pala žbuka s freskama, a nastale pukotine potrebno je istražiti jesu li statički ugrozile crkvu. Mitropolit je dodao da su sva zdanja u vlasništvu Zagrebačke eparhije u blizini spomenutog hrama pretrpjela značajnu štetu, a da je zgrada Duhovnog centra i Srpsko pravoslavne opće gimnazije „Kantakuzina-Katarina Branković“ na Svetom Duhu ostala neoštećena. Mitropolit i biskup složili su se da je nakon sadašnjih nevolja potrebno zajednički raspraviti o problemu slavljenja svetih otajstava u situacijama zdravstvene i druge ugroze vjernika, koji ne bi smjeli ostati bez mogućnosti duhovne okrjepe upravo onda kad im je ona najpotrebnija.
Tajnik Saveza baptističkih crkava u Republici Hrvatskoj Željko Mraz kazao je biskupu Škvorčeviću da je njihov bogoslužni prostor u Radićevoj ulici u Zagrebu pošteđen težih oštećenja, ali je zgrada u kojoj se on nalazi iseljena te se očekuje statička procjena koja će uvjetovati njezinu daljnju uporabu. Nakon zabrane okupljanja zbog opasnosti zaraze od koronavirusa bogoslužje se odvija on-line, a kontakti s vjernicima su otežani, pa tako i s onima čiji su stanovi u centru Zagreba nastradali od potresa. Zdanja Evangeličke crkve u Gundulićevoj ulici u Zagrebu također su oštećena, što je napose vidljivo na dijelu gdje se nalazi Dječji vrtić.
Biskup Škvorčević razgovarao je s Kotel Da-Donom, glavnim rabinom Židovske vjerske zajednice Bet Israel u Republici Hrvatskoj, koji ga je izvijestio kako je zgrada na Mažuranićevom trgu u kojoj se nalazi i sinagoga oštećena a jednako tako i njegov stan te je zbog toga morao iseliti i nalazi se izvan Zagreba. Isto se dogodilo i sa židovskom Osnovnom školom Hugo Kon na Katarininu trgu u Zagrebu i Dječjim vrtićem. Rabin se nada da će se zgrade moći obnoviti za daljnje djelovanje zajednice Bet Israel.
Glavni rabin Koordinacije židovskih općina u Republici Hrvatskoj, Luciano Moše Prelević izvijestio je biskupa Škvorčevića da zgrada sjedišta Koordinacije u Palmotićevoj ulici u Zagrebu nije pretrpjela teška oštećenja, ali je trenutačno izvan uporabe. Najteže je nastradao Židovski muzej u navedenoj zgradi od pada dimnjaka sa susjednog zdanja te su izložbeni predmeti iz njega iseljeni. Zgrada Doma za starije i nemoćne Židove ponešto je oštećena u svom gornjem dijelu, ali Dom funkcionira te su u njega smještene starije osobe, čiji su stanovi nakon potresa postali nesigurni u centru Grada i iz kojeg se nekim članovima Židovske zajednica dostavlja hrana u njihovim kućama.
Biskup Škvorčević razgovarao je i sa zagrebačkim muftijom Azizom Hasanovićem, koji ga je upoznao sa stanjem zgrade u Tomašićevoj ulici u Zagrebu, gdje je smješten Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj, koja je znatno oštećena te trenutačno nije dopušteno u njoj boraviti. Zagrebačka džamija s pripadajućim zgradama Islamskog centra građena je u novije vrijeme i na njoj nema oštećenja te će muftija Hasanović u tim prostorima imati svoj privremeni ured.
Svi visoki sugovornici zahvalili su biskupu Škvorčeviću na zanimanju za njihovo stanje, za pažnju i duhovnu solidarnost koju je iskazao prema njihovim vjernicima.

print

Povezane objave

Govor predsjednika HBK na početku 60. plenarnog zasjedanja

Tiskovni ured HBK

Intrevju nadbiskupa Puljića za njemački ‘Die Tagespost’

Tiskovni ured HBK

Kardinal Bozanić: “Približiti se Bogu znači otvoriti se ljudima”

Tiskovni ured HBK