Biskupsko ređenje mons. Milana Zgrablića

Mons. Milan Zgrablić zaređen je za biskupa u katedrali sv. Stošije u Zadru u subotu 25. lipnja 2022. Glavni zareditelj bio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić, a suzareditelji splitsko-makarski nadbiskup metropolita i porečki i pulski apostolski upravitelj Dražen Kutleša te umirovljeni porečki i pulski biskup Ivan Milovan. U slavlju biskupskog ređenja sudjelovalo je 30 biskupa, među kojima i apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua, te oko 200 svećenika.

Svečanost je započela ulaznom procesijom biskupa i asistencije od katedralne sakristije sv. Barbare, dijelom Kalelarge, preko Trga Sv. Stošije do ulaska u zadarsku katedralu.

Nakon svetopisamskih čitanja i navještenog evanđelja uslijedilo je predstavljanje izabranika Zgrablića kojega su prezbiteri pratioci mons. Sergije Jelenić, kancelar Porečke i pulske biskupije i vlč. Darko Zgrablić, župnik župe Sv. Vinka u Svetvinčentu koji je pročitao životopis mons. Zgrablića, dopratili do glavnog zareditelja nadbiskupa Puljića.

Potom je apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua pročitao bulu pape Franje kojom je dotadašnjeg porečkog župnika imenovao zadarskim nadbiskupom koadjutorom.

Uslijedila je propovijed nadbiskupa Puljića u kojoj je istaknuo kako sveti čin ređenja novoga biskupa podsjeća na Isusovo vrijeme kad je birao prve učenike i apostole. U tom procesu izbora biskupi su nasljednici apostola, pa „ući u apostolsko nasljedstvo“ znači ući „u borbu za Isusovo evanđelje“ i biti „revan pastir“ koji budnim okom prepoznaje i čita „znakove vremena“. Potom je progovorio o tri velike ljubavi svakog svećenika i biskupa: euharistiji, Mariji i papi. Dodao je zatim i vrline o kojima Krist govori u svojoj paraboli o dobrom upravitelju, a koje trebaju krasiti svakoga biskupa: vjernost u upravljanju, visoki stupanj razboritosti i dobrota.

Poslije homilije započeo je sam čin ređenja. Za vrijeme pjevanja Litanija svih svetih ređenik je bio u prostraciji. Zatim je nadbiskup Puljić položio ruke na glavu na ređenika, što su učinili i svi nazočni biskupi i nadbiskupi. Potom je glavni zareditelj položio otvoreni evanđelistar iznad glave mons. Zgrablića te izmolio molitvu ređenja. Uslijedilo je mazanje glave ređenika svetim uljem, predaja evanđelistara i biskupskog znamenja – biskupskog prstena, mitre i štapa.

Nakon predaje štapa, nadbiskup Puljić poveo je mons. Zgrablića do mjesta na kojem je on do tada sjedio te se nadbiskup koadjutor zadržao na trenutak sjedeći držeći u ruci biskupski štap.

Na kraju slavlja čestitku novozaređenom biskupu u ime Hrvatske biskupske konferencije uputio je nadbiskup Kutleša. „Krist Gospodin svojim te je milosrdnim pogledom tražio i našao u krasnoj zemlji, Istri miloj, domu roda Hrvatskoga koja je blagoslovljena brojnim mučenicima, od svetog Mavra do blaženoga Miroslava Bulešića.“, rekao je nadbiskup Kutleša zahvalivši nadbsikupu Milana na revnosti i predanosti koju je pokazao u povjerenim mu odgovornim službama u Porečkoj i Pulskoj biskupiji! Zahvalio je i nadbiskupu Puljiću na dugogodišnjem velikodušnom služenju Crkvi u Hrvata uz želju da mu Bog podari još mnogo godina plodnoga rada. A novozaređenom biskupu posebno je stavio na srce riječi pape Benedikta XVI. koje je izrekao na svome biskupskom ređenju u Munchenu 1977.: „„Biskup nije menadžer, nije samoproglašeni šef, nego djeluje po poslanju onoga Drugog kojeg predstavlja. Stoga biskup ne može proizvoljno mijenjati svoja mišljenja, zalagati se sad za ovo, sad za ono, prema tome kako mu se čini oportuno. Također, nije smisao biskupske službe da razglaba svoje privatne ideje. Naprotiv, biskup je poslanik kojemu je povjeren navještaj poruke koja je veća od njega samoga.“

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Riječima pozdrava i zahvale nazočnima se na kraju obratio i sam novozaređeni nadbiskup koadjutor mons. Milan Zgrablić. „Dragi Narode Božji, dragi vjernici Zadarske nadbiskupije, danas kao novi biskup, stojim ovdje s vama i pred vama svjestan kako me Bog pozvao u duhovni stalež i povjerio ovu biskupsku službu kao dar Crkvi. Ovo ređenje je djelo Božje ljubavi koju iskazuje vama koliko i meni. Ova biskupska služba je radi posvećenja i spasenja vas i mene. Hvala vam na vašoj vjeri i opredjeljenju za Krista. Hvala vam na vašoj nazočnosti i molitvi. Rado ću s vama i za vas Bogu svakog dana prinositi molitve i žrtve. I ja računam na vašu pomoć u mojoj službi, na vaše molitve i žrtve. Dijeliti ću s vama radosnu vijest Isusa Krista, bratsku kršćansku ljubav i otajstva spasenja. Spreman sam s vama dijeliti vaše radosti i nade, vaše žalosti i tjeskobe“, poručio je, između ostaloga novozaređeni biskup.

U slavlju ređenja sudjelovali su i brojni hodočasnici iz biskupove rodne Istre te svi staleži vjernika, među kojima i koludrice zajednice benediktinki Sv. Marije koje u rijetkim, osobito svečanim prigodama, izlaze iz svoje monaške klauzure.

Pjevanje je predvodio Katedralni zbor Sv. Stošije pod ravnanjem mo. Žana Morovića, regens choria zadarske katedrale, uz orguljsku pratnju Dragana Pejića.

print

Povezane objave

Pobjednici Državnog natjecanja iz vjeronauka posjetili HBK

Tiskovni ured HBK

Susret biskupa Škvorčevića s muftijom Hasanovićem

Tiskovni ured HBK

Sjednica Odbora HBK za mlade

Tiskovni ured HBK