Hrvatski biskupi u pohodu Ad limina

Biskupi članovi Hrvatske biskupske konferencije bili su od 12. do 17. studenoga 2018. u pohodu ad limina apostolorum u Rimu. Uoči službenog početka pohoda proslavili su u nedjelju, 11. studenoga, u hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu blagdan sv. Nikole Tavelića u zajedništvu s hrvatskom rimskom zajednicom te sudjelovali na jesenskom susretu hrvatskih rimskih studenata. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je riječki nadbiskup i metropolit Ivan Devčić, a propovijedao šibenski biskup Tomislav Rogić.

Uz brojne Hrvate koji žive u Rimu na misi su sudjelovali i veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici Neven Pelicarić, veleposlanik Republike Hrvatske u Italiji Jasen Mesić, novoimenovani veleposlanik Bosne i Hercegovine pri Svetoj Stolici Josip Gelo te veleposlanik Bosne i Hercegovine u Italiji Darko Zelenika.

Na početku mise okupljene je pozdravio rektor Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima vlč. Bože Radoš.

Nakon mise predstavljen je Hrvatski rimski adresar za 2018./19., a ženska klapa „Amfora“ iz Dubrovnika održala je koncert.

Na početku službenog dijela pohoda ad limina apostolorum hrvatski su biskupi u ponedjeljak, 12. studenoga, slavili misu u Bazilici sv. Petra na oltaru pokraj groba sv. Petra. Misu je predvodio predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Uz biskupe koncelebrirali su pitomci iz Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima predvođeni rektorom vlč. Božom Radošem.

Nakon mise svečano su nadsvećenik Bazilike sv. Petra i predsjednik Radionice sv. Petra kardinal Angelo Comastri, predsjednik HBK nadbiskup Puljić i podpredsjednik HBK zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić otkrili ploču – zahvalnicu za sva djela papa i Svete Stolice za hrvatski narod od njihovih prvih veza u 7. stoljeću sve do danas. Ploča je na latinskom jeziku, a nalazi se na lijevom zidu u hodniku koji vodi iz bazilike u sakristiju.

Uslijedio je susret s papom Franjom. U dvosatnom, srdačnom susretu bilo je govora o raznim temama. Nakon susreta s papom hrvatske biskupe primio je tajnik Svete Stolice za odnose s državama nadbiskup Paul Gallagher. Uime hrvatskih biskupa državnog tajnika pozdravio je potpredsjednik Hrvatske biskupske konferencije zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Nakon susreta sa Svetim Ocem i posjeta Državnom tajništvu, članovi HBK su prvoga dana pohoda tijekom poslijepodneva posjetili Dikasterij za laike, obitelj i život gdje ih je primio prefekt Dikasterija kardinal Kevin Joseph Farrell sa suradnicima.

Drugoga dana pohoda, 13. studenoga, hrvatski su biskupi posjetili najprije Kongregaciju za biskupe gdje ih je primio prefekt kardinal Marc Ouellet i tajnik Kongregacije mons. Ilson de Jesus Montanari. Posjetili su potom Kongregaciju za nauk vjere gdje su se susreli s prefektom kardinalom Luisom Ladariom Ferrerom i njegovim suradnicima. Zatim su biskupi posjetili Papinska vijeća za novu evangelizaciju, za tumačenje zakonskih tekstova i za međureligijski dijalog.

U srijedu 14. studenoga biskupi su posjetili Kongregaciju za katolički odgoj. Primio ih je prefekt kongregacije kardinal Giuseppe Versali. Nakon toga posjetili su i Kongregaciju za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života gdje su se susreli s prefektom kardinalom Joãom Brazom de Avizom i njegovim suradnicima.

Istoga dana u popodnevnim satima biskupi su slavili misu u kapeli sv. Venancija uz krstionicu u Bazili sv. Ivana Lateranskog koju je predvodio splitsko – makarski nadbiskup Marin Barišić, a u koncelebraciji su uz ostale biskupe bili pitomci iz Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima na čelu s rektorom vlč. Božom Radošem.

Nakon mise uslijedio je pohod Dikasteriju za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja.

Budući da nije bio u mogućnosti susresti se s njima prvoga dana pohoda kad su posjetili Državno tajništvo, kardinal državni tajnik Pietro Parolin pozvao je hrvatske biskupe na susret u srijedu predvečer, 14. studenoga. U vrlo srdačnom i otvorenom ozračju dotakli su se nekih pitanja važnih za život Crkve kao i odnosa Crkve i države u Hrvatskoj.

Četvrtog dana pohoda ad limina u četvrtak 15. studenoga, hrvatski su biskupi najprije pohodili Kongregaciju za bogoštovljo i disciplinu sakramenata gdje ih je primio prefekt kardinal Robert Sarah sa svojim najbližim suradnicima. Uslijedio je pohod Kongregaciji za kauze svetaca gdje su se susreli s prefektom kardinalom Giovannijem Angelom Becciuom i njegovim suradnicima. Tijekom prijepodneva biskupi su posjetili i Kongregaciju za evangeliazciju naroda te su se ondje susreli s tajnikom mons. Protaseom Rugambwom. U poslijepodnevnim satima biskupi su imali susrete u Dikasteriju za komunikacije i u Papinskim vijećima za kulturu i jedinstvo kršćana.

U petak, 16. studnoga, petog dana pohoda ad limina apostolorum biskupi su pohodili Kongregaciju za kler gdje su razgovarali s prefektom kardinalom Beniaminom Stellom i njegovim suradnicima. U Kongregaciji za istočne Crkve biskupi su se susreli s tajnikom Kongregacije biskupom Cyrilom Vasilom.

Poslijepodne su biskupi uputili poziv svojim vjernicima da mole za sve žrtve Domovinskog rata te su odlučili da se ovogodišnji spomen na žrtvu Vukovara i druge žrtve obilježi zvonjavom zvona svih crkava u Hrvatskoj u nedjelju, 18. studenoga, u 18 sati i 11 minuta.

Potom su slavili su svečanu euharistiju u Bazilici svetoga Pavla izvan zidina koju je predvodio i propovijedao đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić. I ovdje su u koncelebraciji bili svećenici, pitomci Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima predvođeni svojim rektorom vlč. Božom Radošem. Na misnome su slavlju sudjelovali hrvatski veleposlanik pri Svetoj Stolici gospodin Neven Pelicarić i veleposlanik Bosne i Hercegovine u Italiji gospodin Darko Zelenika te hodočasnici iz župe Bošnjaci zajedno sa svojim župnikom Josipom Filipovićem. Na kraju mise su biskupi zajedno s vjernicima pohodili grob svetoga Pavla i ondje izmolili Vjerovanje.

Završnog dana pohoda u subotu, 17. studenoga, biskupi su pohodili i četvrtu rimsku Baziliku svete Marije Velike gdje je euharistijsko slavlje predslavio kardinal Josip Bozanić. U koncelebraciji su uz biskupe bili i svećenici, pitomci Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima predvođeni svojim rektorom vlč. Božom Radošem. Na misi je bio nazočan i nadsvećenik bazilike kardinal Stanislaw Rylko s najbližim suradnicima. Na misi su sudjelovali i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković sa suprugom, potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Rajner, veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici Neven Pelicarić, veleposlanik Republike Hrvatske u Italiji Jasen Mesić te novoimenovani veleposlanik Bosne i Hercegovine pri Svetoj Stolici. Nakon mise predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković otkrio je u krstioinici bazilike spomen-ploču isklesanu na glagoljici, na hrvatskom i talijanskom jeziku, u znak zahvale hrvatskoga naroda papi Hadrijanu II. koji je odobrio glagoljske liturgijske knjige koje su sveti Ćiril i Metod sa svojim učenicima donijeli u Rim. Na kraju te svečanosti prigodnim riječima zahvale predsjednik HBK nadbiskup Želimir Puljić zaključio je pohod ad limina.

print

Povezane objave

Sjednica Odbora HBK za mlade

Tiskovni ured HBK

Informacije i upute Hrvatskog Caritasa u vezi potresa u Glini, Sisku i Petrinji

Tiskovni ured HBK

Pripremni sadržaji za sinodalni hod na hrvatskom jeziku

Tiskovni ured HBK