Hrvatski Caritas prikupio više od milijun kuna za Ukrajinu te najavio humanitarni konvoj

Ravnatelj Hrvatskog Caritasa srijemski biskup koadjutor Fabijan Svalina izvijestio je u ponedjeljak, 7. ožujka 2022., u sjedištu Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu novinare da je od početka napada na Ukrajinu Hrvatski Caritas prikupio više od milijun kuna donacija te je najavio pokretanje humanitarnog konvoja za Ukrajinu kroz idućih 10-ak dana.

„U proteklom razdoblju od izbijanja krize do danas prikupili smo, što se tiče izravnih uplata na naš račun, 938. 417, 27 kn i na donacijski telefon 060 9010 do jučerašnjeg dana bilo je više od 23 tisuće poziva što je sveukupno 1. 053. 417 kuna. Zahvaljujem također Privrednoj banci Zagreb koja je najavila donaciju Hrvatskom Caritasu od 100 tisuća kuna i Lesaffre Adriatic d.o.o. koja je najavila uplatu od 75 tisuća kuna”, rekao biskup Svalina.

„Ovom prigodom htio bih pozvati sve druge tvrtke, poduzetnike, obrtnike da nas podrže u ovoj kampanji kako bi bili što učinkovitiji u pomaganju potrebitima. Svakako želim zahvaliti svim pojedincima koji su svojim uplatama dali svoj doprinos kako bi aktivnosti Hrvatskog Caritasa bile učinkovite za potrebite u Ukrajini. Pozivam i dalje sve ljude dobre volje da se uključe”, pozvao je ravnatelj Hrvatskog Caritasa.

Također je istaknuo da su od samog početka u vrlo intenzivnoj suradnji s Europskim Caritasom i s Caritasom Internationalis, ali i s Ukrajinskim Caritasom kao i sa susjednim Caritasima Poljske, Rumunjske, Moldavije, Mađarske i također s Američkim Caritasom. S njima koordiniramo različite aktivnosti i nadamo se da ćemo neke od najavljenih projekta i izvršiti.

„Naš sljedeći korak je organizacija humanitarnog konvoja s hranom, toplom odjećom, zaštitnim sredstvima, opremom za zbrinjavanje prognanika i izbjeglica (kreveti, madraci, vreće za spavanje, šatori i ostalo). Želja nam je da ova humanitarna pomoć, ako je ikako moguće, dođe direktno do Ukrajine, a ako ne do onih zemalja koje su joj najbliže i gdje ima najviše izbjeglica koji su pobjegli od ratnih stradanja”, rekao je biskup Svalina, najavivši da će konvoj krenuti za Ukrajinu kroz idućih desetak dana.

Na kraju je zahvalio i Vladi Republike Hrvatske koja je prepoznala potencijal mreže Caritasa i što su je uključili u koordinaciju koju predvodi Hrvatski crveni križ. “Mogu istaknuti da imamo odličnu suradnju s Hrvatskim crvenim križem i nadam se da će i dalje biti na visokoj razini kao što je bila i do sada”, zaključio je biskup Svalina najavivši da da će javnost naknadno izvijestiti o prikupljanju pomoći u biskupijskim Caritasima.

print

Povezane objave

Pozdravna riječ predsjednika BK BiH kardinala Puljića na 23. zasjedanju HBK i BK BiH

Tiskovni ured HBK

Ured HBK za život i obitelj predstavio pjesmu „U zagrljaju vrimena“

Tiskovni ured HBK

Izjava o Odluci Ustavnoga suda RH u svezi s ustavnošću Zakona o udomiteljstvu

Tiskovni ured HBK