Izjava nakon »Oluje«

Tiskovni ured HBK

Zalažući se, kao promicatelj pravde i mira, za rješavanje konfliktnih situacija nenasilnim sredstvima, poučeni Evanđeljem i crkvenim učiteljstvom da je svaki građanin dužan poštivati i održavati pravedne zakone, slijedeći tradiciju katoličkog učenja da država ima pravo i dužnost štititi sve svoje građane i zakone također uporabom sredstava prisile, Komisija »Pravda i mir« Hrvatske biskupske konferencije

I Z J A V L J U J E

  1. Hrvatska država, kao i svaka druga, ima pravo uspostaviti javni red i mir na svojim područjima gdje je nastalo teško i dugotrajno kršenje ljudskih prava, moralnih načela, legitimnog ustavnog poretka, te zakonskih normi međunarodnog prava.
  2. Žalimo što je akcija Hrvatske vojske i policije imala za posljedicu, makar i neizravnu, odlazak velikog broja građana srpske narodnosti s područja pobune u Republici Hrvatskoj. Također žalimo što su lokalno srpsko, političko i vojno vodstvo, a također i Srpska pravoslavna crkva, prisilili narod na odlazak.
  3. Ističemo da svatko ima pravo povratka u svoj dom te podupiremo državne vlasti u nastojanju da se odbjeglo stanovništvo vrati.
  4. Uznemireni smo izvješćima da pojedinci i skupine uzimaju pravdu u svoje ruke, paleći kuće i na druge načine oštećujući tuđu imovinu. Premda su ta djela ponajviše potaknuta osobnom osvetom, dužnost je državne vlasti zaštititi osobe i imovinu na donedavno okupiranim područjima.

U Zagrebu, 12. rujna 1995.

mons. Marko Culej

predsjednik Komisije »Iustitia et pax« HBK