Izjava o pravnoj i fizičkoj sigurnosti građana Hrvatske

Tiskovni ured HBK

Niz učestalih prijetnji, a navlastito teških napada na život novinara i drugih osoba koje ukazuju na moguće slučajeve kriminala, korupcije i nezakonitosti, s pravom uznemiruje sve hrvatske građane kojima je stalo do istine, pravde, mira i poštivanja zakona.

Komisija »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije izražava s jedne strane svoju moralnu potporu svima koji se nađu žrtvom takvih napada, a s druge iskazuje svoju zabrinutost za stanje pravne države, za poštivanje zakona i za pravnu i fizičku sigurnost građana. Komisija smatra da nekažnjavanje, ne samo takvih napada nego i djela na koja žrtve takvih napada upozoravaju, stvara osjećaj nesigurnosti i dojam bezakonja. Svi hrvatski građani imaju pravo na fizičku i pravnu sigurnost, a svako nasilničko ponašanje i kriminal trebao bi strahovati od ruke pravde. Nažalost, tome sve češće nije tako, na što ukazuje, kao zabrinjavajući znak i nedavno premlaćivanje, gotovo do smrti, jednog novinara i jednog javnog djelatnika.

Ako iza takvih prijetnji i napada stoje organizirane snage i skupine, onda treba biti svjestan da prilagodba Hrvatske demokratskim, europskim normama i standardima ne može uspjeti dok takve snage ne budu onemogućene i kažnjene. Ovdje je, naime, posrijedi ne samo sloboda informiranja, nego i općenito funkcioniranje i vjerodostojnost hrvatske pravne države. Komisija stoga očekuje da Predsjednik Republike, koji je po Ustavu jamac funkcioniranja institucija i pravne države, kao i sve nadležne institucije demokratske države, učini sve – kao i druge države koje jamče građanske slobode i prvenstvo prava – što je neophodno da ljudska prava u Republici Hrvatskoj budu stvarno zaštićena, a kriminal i korupcija proganjani i kažnjavani.

U Zagrebu, 6. lipnja 2008.

mons. Vlado Košić

predsjednik Komisije »Iustitia et pax« HBK