Izjava u povodu nasilja nad predsjedničkim kandidatom Vladimirom Gotovcem u Puli

Tiskovni ured HBK

Saznavši za grubi nasrtaj na zakonito kandidiranog predsjedničkog kandidata na predizbornom skupu u četvrtak 5. lipnja u Puli, kao crkveno tijelo zaduženo za promicanje pravde i mira, podsjećamo kako ni sloboda ni demokracija nisu moguće bez zakonitog natjecanja različitih političkih programa, što posebno dolazi do izražaja u predizbornoj utrci.

Stoga svi koji se zakonito bore za pridobivanje povjerenja glasača zaslužuju ne samo osobnu sigurnost nego i poštivanje od strane svih građana bez obzira na to kako će se građani na izborima politički opredijeliti. Nasilno sprječavanje zakonitih kandidata i njihovih javnih nastupa, pa bilo to samo od ekstremistički raspoloženog pojedinca, grubo je i nedopustivo narušavanje samoga demokratskoga poretka, što znači da se takvim činom dovodi u pitanje opće dobro čitavoga naroda, čitave države i svih njezinih građana.

Stoga oštro osuđujemo taj nasilnički čin kojim je doveden u pitanje osobni integritet predsjedničkog kandidata i kojim je bačena ljaga na proces demokratizacije u Hrvatskoj. Izražavamo duboko žaljenje i čuđenje što službenici javnoga reda nisu spriječili taj nasrtaj te su na taj način dopustili da se ugrožava ljudska osoba i narušava zakoniti javni nastup. Također izražavamo žaljenje što je počinitelj nasrtaja tim svojim nasilničkim činom zlouporabio časnu odoru hrvatskih branitelja i povrijedio žrtvu brojnih hrvatskih ljudi koji su u toj odori darovali život za slobodu i demokraciju svoga naroda.

U Zagrebu, 6. lipnja 1997.

mons. Marko Culej

predsjednik Komisije »Iustitia et pax« HBK