Izjava Vijeća HBK za laike o mladima

Tiskovni ured HBK

Vijeće za laike Hrvatske biskupske konferencije na sjednici održanoj 26. studenoga 1994. u Zagrebu, raspravljalo je uz ostalo i o problemima mladih te daje ovu

IZJAVU

Vijeće za laike Hrvatske biskupske konferencije zabrinuto je negativnim pojavama koje se gotovo u cijeloj Domovini očituju u životu mladih.

Posebno smo zabrinuti informacijama iz gradskih, ali i seoskih sredina o konzumiranju droge, čemu pribjegavaju ne samo punoljetni, već i djeca. Raširenost ove pojave svoje uporište nalazi, vjerujemo, u pomanjkanju ponude pravih životnih vrijednosti mladom naraštaju, ali i u agresivnoj ponudi narkotika, s ciljem golemog i nezakonitog profita. Uz ovaj, alarmantni problem, prisutan je i problem organizacije i sadržaja zabavnog života mladih, očitovan posebno u nekontroliranom, cijelonoćnom radnom vremenu disko klubova i kafe barova, u kojima se i maloljetnicima toče alkoholna pića.

Može li itko, a posebno oni koji u Hrvatskoj nose odgovornost za mlade, nad ovim ostati ravnodušan?

Radi budućnosti naše Domovine i njenih naraštaja tražimo od nadležnih ustanova svesrdno zauzimanje u rješavanju ovakvog stanja.

Apeliramo, stoga, na svaku općinsku, županijsku i na državnu vlast da zakonskim odredbama i njihovom stvarnom provedbom pridonesu zaustavljanju i uklanjanju poraznog stanja. Apeliramo i na našu crkvenu vlast da u suradnji sa svim javnim institucijama, uz pomoć zabrinutih roditelja, odgojno poslanje Crkve sustavnije usmjeri mladima.

Zagreb, 26. studenoga 1994.

Za Vijeće za laike HBK

Josip Bozanić, biskup,

predsjednik