Mons. Milan Stipić imenovan biskupom Križevačke eparhije

Apostolska nuncijatura u Republici Hrvatskoj objavila je da je papa Franjo na blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije, 8. rujna, imenovao dosadašnjeg apostolskog upravitelja Križevačke eparhije Milana Stipića novim biskupom jedine grkokatoličke biskupije u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Sloveniji.

Vijest o imenovanju objavljena je u Rimu i Zagrebu u utorak u 12 sati.

Mons. Milan Stipić rođen je 28. prosinca 1978. u Bosanskom Novom, u Bosni i Hercegovini u obitelji Vladislava i Vesne, rođ. Oljača. Djetinjstvo je proveo u Lipiku gdje je i kršten. Osnovnu školu pohađao je u Lipiku, te zbog ratnih zbivanja u Zagrebu i u Čazmi.

Nakon osnovne škole, 1993. upisao je Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju u Zagrebu i započeo svećeničku formaciju u Međubiskupijskom dječačkom sjemeništu.

1997. ušao je u Grkokatoličko sjemenište Križevačke eparhije te je studirao na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Uz redovni studij aktivno se bavio crkvenom glazbom istočnog obreda.

Za đakona je rukopoložen 8. studenoga 2002. u konkatedrali sv. Ćirila i Metoda u Zagrebu. Svećeničko rukopoloženje primio je 18. listopada 2003. u grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice u Križevcima. Iste godine započeo je službu župnika u grkokatoličkim župama Kašt i Radatovići u Žumberačkom dekanatu.

2007. dobio je naslov protojereja i preuzeo pastoralnu skrb za grkokatolike u Dalmaciji. Od 2012. do 2019. bio je župnik u Jastrebarskom.

Papa Franjo imenovao ga je 18. ožujka 2019. apostolskim upraviteljem sede vacante (dok je biskupska stolica upražnjena) Križevačke eparhije. Osim hrvatskog, govori ruski, ukrajinski i engleski jezik.

Današnjim imenovanjem mons. Milan Stipić postao je jedan od 10 najmlađih biskupa na svijetu.

print

Povezane objave

Čestitka predsjednika HBK nadbiskupa Puljića novoimenovanom riječkom nadbiskupu koadjutoru

Tiskovni ured HBK

Mons. Ante Jozić imenovan nuncijem u Bjelorusiji

Tiskovni ured HBK

Izazovi migrantske krize u europskom prostoru

Tiskovni ured HBK