Nacionalni i biskupijski Caritasi pozivaju volontere za pomoć potrebitima

(IKA-HKM). Ravnatelj Hrvatskoga Caritasa mons. Fabijan Svalina izvijestio je o aktivnostima koje je nacionalni Caritas pokrenuo od početka pandemije koronavirusom te pozvao volontere da pomognu potrebitima.

Caritas je na raspolaganje Nacionalnom stožeru civilne zaštite stavio opremu za interventno i humanitarno zbrinjavanje. „Dali smo na raspolaganje određene resurse koje imamo. Kad bude bila potreba za tim oni će biti mobilizirani i stavljeni u funkciju za potrebite ljude diljem Hrvatske. Kada civilni stožer kaže što im treba, mi ćemo potrebno staviti na raspolaganje“, izjavio je ravnatelj Hrvatskog Caritasa.

Mons. Svalina istaknuo je važnost osluškivanja potreba najugroženijih: “Volonteri su uvijek dobrodošli. Mi smo na našem web portalu upravo objavili jedan logo gdje smo skrenuli pozornost svim našim ljudima da budu osjetljivi prema skupinama koje su nam rizične, a to su pogotovo stari, bolesni i nemoćni koji se ne mogu kretati tako jednostavno i kojima bi bilo opasno kretanje izvan svojih zatvorenih prostora. Da osluškuju potrebe tih ljudi i da u dogovoru sa svojim biskupijskim ili župnim Caritasom odrade sve one poslove i inicijative koje su potrebne za rad na terenu“.

Aktivni su i biskupijski Caritasi. Marija Đurović iz Caritas Dubrovačke biskupije potvrdila je za Hrvatski katolički radio da su u potrazi za volonterima: „Pozvali smo naše punoljetno pučanstvo da se odazovu i prijave da postanu volonteri Caritasa u ovoj situaciji. U koliko dođe do ekspanzije epidemije na našem Dubrovačkom području, trebat će nas naši stariji i nemoćni“.

Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije uputio je priopćenje o radu u okolnostima epidemije koronavirusom u kojemu stoji kako su bit, svrha i poslanje Caritasa biti blizu onima koji su ugroženi, bolesni, odbačeni i na marginama. Caritas Nadbiskupije Split nastavit će pružati pomoć potrebitima pridržavajući se mjera prevencije.

Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije pozvao je građane da zbog rizika od širenja zaraze ne donose odjeću u njihove prostorije.

Inače od početka globalne pandemije COVID-om 19 Hrvatski Caritas, prema svojim mogućnostima, nastoji odgovoriti na potrebe Caritasove obitelji i korisnika, u zemlji i svijetu.

Do sada je učinjeno sljedeće:

U Caritas Hong Kong poslano je još početkom veljače 2020. godine 10 500 komada zaštitnih jednokratnih maski, dok ih je još bilo moguće nabaviti.

Nacionalnom stožeru civilne zaštite Hrvatski Caritas je stavio na raspolaganje opremu za interventno i humanitarno zbrinjavanje (šatore, stambene kontejnere, mobilnu kuhinju, vreće za spavanje, flis deke, jednokratne termo čaše, grijalice i sl.).

Hrvatski Caritas je u redovitom kontaktu s nad/biskupijskim Caritasima koji u ovim teškim trenucima nastoje održati neometanu kvalitetu i opseg usluga korisnicima socijalnih i karitativnih usluga, npr. pučke kuhinje, skrb za beskućnike, briga za stare i nemoćne koji žive sami itd.

Dana je podrška onim nad/biskupijskim Caritasima koji su se u suradnji sa Županijskim uredima nadležnim za odgovor na različite vrste postupanja u krizi izazvanoj COVID-om 19 odlučile za organiziranje volontera u dostavi hrane, lijekova i drugih potrepština starijima i osobama u samoizolaciji (npr. Caritas Dubrovačke biskupije koji s današnjim danom ima više od 100 registriranih volontera).

Tijekom tjedana koji su pred nama Hrvatski Caritas će osigurati distribuciju sredstava iz nacionalnog humanitarnog programa „Za 1000 radosti“ koju nad/biskupijski Caritasi mogu namijeniti za interventna postupanja prema skupinama ugroženim COVID-om 19.

Na društvenim kanalima Caritas potiče ljude na budu odgovorni i solidarni jedni prema drugima slijedeći upute liječnika, MUP-a i Civilne zaštite.

print

Povezane objave

Simpozij o enciklici pape Franje “Fratelli tutti”

Tiskovni ured HBK

Kršćani i muslimani: zajedničko dijeljenje radostî i žalostî

Tiskovni ured HBK

Sjednica Vijeća HBK za nauk vjere

Tiskovni ured HBK