Održan 12. susret hrvatske katoličke mladeži u Gospiću

Dvanaesti u nizu Susret hrvatske katoličke mladeži (SHKM) održan je u subotu, 4. svibnja 2024., u Gospiću. Središnje euharistijsko slavlje na kojem je sudjelovalo više od deset tisuća  mladih predvodio je splitsko-makarski nadbiskup Zdenko Križić na gradskom stadionu Balinovac. Na misi je mladima prenijeta poruka pape Franje te je na samom kraju objavljeno tko će biti domaćin idućeg SHKM-a.

Nakon velike procesije ulicama grada u kojoj je nošen kip Gospe Krasnarske, zaštitnice Gospićko-senjske biskupije, te dolaska na stadion mladi su imali priliku za sakrament pomirenja te su uoči mise zajednički molili krunicu. Misu je suslavila većina hrvatskih nadbiskupa i biskupa predvođena predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije zagrebačkim nadbiskupom Draženom Kutlešom, a na početku je apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua pročitao pozdrav mladima koji im je uputio papa Franjo. Izrazivši radost što među njima može biti duhovno prisutan, Sveti Otac u poruci se osvrnuo na geslo 12. SHKM-a ‘Raduj se za svoje mladosti’ (Prop 11, 9) istaknuvši da je ono poziv da se vrijeme mladosti doživljava kao Božji dar uz iskazivanje zanosa i darežljivosti koji su vlastiti mladenačkoj dobi. Dragi prijatelji, samo hodajući s Isusom može se steći radost, ona istinska radost! Ne bojte se povjeriti Njemu, jer je On ‘zaglavni kamen’ na kojemu je moguće čvrsto utemeljiti zdanje vlastitog bića.”, poručio je papa Franjo mladima.

U uvodu mise mlade goste iz svih krajeva Crkve u Hrvata pozdravio je dijecezanski upravitelj Gospićko-senjske biskupije mons. Richard Pavlić koji je istaknuo da je taj veliki događaj organizirala jedna mala ali vrlo vrijedna ekipa koja je – unatoč lošim vremenskim prognozama – izmolila lijepo vrijeme, što su nazočni nagradili velikim pljeskom. Mons. Ravlić podsjetio je također da je predvoditelj mise mons. Križić prije godinu i pol dana, tada još kao njihov mjesni biskup, osnovao Organizacijski odbor 12. SHKM-a i predložio geslo, teme kateheza i sastavio molitvu za uspjeh i blagoslov susreta.

Uvodeći u misno slavlje nadbiskup Zdenko Križić, koji je tijekom mise nosio drevni štap krbavskih biskupa, poručio je da Isus ne želi da njegov učenik bude osoba koja će samo druge tješiti, drugima izražavati sućut, nego drugima donositi radost koja proizlazi iz Radosne vijesti Evanđelja. “Isusova želja nije da budemo radosni s vremena na vrijeme, nego da njegova radost bude u nama kao trajno stanje. On nam jamči da nam njegovu radost nitko i ništa neće moći uzeti.“ zaključio je predvoditelj slavlja.

Propovijedao je predsjednik Odbora HBK-a za mlade šibenski biskup Tomislav Rogić koji je mladima poručio da su tri “molitvena raspoloženja naše duše pred Bogom”. To su kako je rekao: „Hvala’ – ‘Oprosti’ i ‘Pomozi’. Radost zahvaljivanja, poniznost kajanja i potreba pomoći Božje. Najprije ‘hvala’! Kad najprije zahvališ za primljena dobra onda i potrebe izgledaju manje, pa možda i sami grijesi za koje treba moliti oproštenje.“. Potom je i sam uputio Gospodinu molitvu zahvale: „Hvala Ti, Bože, za ovu okupljenu mladost! Hvala Ti, za upućenu riječ, za ovaj susret, za ovo zajedništvo, za ovu ‘nadu’ i za ovu ‘radost’.” Mladima je nadalje poručio da su sve njihove mladenačke želje podvrgnute sudu prolaznosti, kazavši: „Sjeti se prolaznosti i sjeti se tko je iznad svega toga – Bog jedini!”. Pozvao je mlade da  sve stave pred Gospodina kako bi jasnije vidjeli što će doista usrećiti njihovo srce, dane njihove mladosti ispuniti pravim životom i radošću. Šibenski biskup je potom zapitao kako možemo ostati u Božjoj ljubavi te odmah podsjetio na temeljnu Kristovu zapovijed da ljubimo Boga svim svojim bićem i životom, a bližnjega svoga kao sebe samoga. Poručio je da nam Gospodin po svojim zapovijedima daje snagu da se odupremo napasti, lažnim ponudama, ovisnostima svake vrste: od droge, pornografije, kocke, nasilja i bilo kojeg zlostavljanja.

Uz to, pozvao je mlade da budu spremni doći pred Gospodina, pred Uskrsloga i ponizno moliti oproštenje, ali i da ga mole kako bi čvršće stajali u Božjoj blizini te da odbace ono što ih udaljuje od Boga, umanjuje Njegovu milost, naklonost i prisutnost u našim životima. Propovijed je biskup Rogić zaključio riječima pape Franje sa Svjetskog susreta mladih u Lisabonu kada im je rekao: „Ustanite!”. Trgnimo se oda sna, izađimo iz ravnodušnosti, otvorimo rešetke zatvora u koji smo se ponekad zatvarali, da svaki od nas uzmogne otkriti svoj poziv u Crkvi i svijetu i postati hodočasnik nade i mirotvorac! „Budite Kristovi sijači vedrine, nade i radosti”.

Na misi su zajednički pjevali Zbor mladih Gospićko-senjske biskupije i Zbor mladih Varaždinske biskupije. Na samom kraju objavljeno je da će domaćin 13. SHKM-a biti Požeška biskupija. Tom prigodom su, kako je to već postala tradicija, mladi iz Gospićko-senjske biskupije predali križ SHKM-a imenovanom požeškom biskupu Ivi Martinoviću i povjereniku za pastoral mladih Požeške biskupije vlč. Marijanu Paveliću.

Prije mise mladi su na gradskom Korzu imali priliku bolje upoznati karizmu, poslanje i rad velikog broja muških i ženskih redovničkih zajednica, a nakon mise na gradskome Trgu Stjepana Radića sve je nastavljeno u slavljeničkom tonu uz pjesmu i molitvu članova molitvene zajednice Božja pobjeda.

print

Povezane objave

Poruka pomorcima i ribarima o blagdanu sv. Nikole

Tiskovni ured HBK

Predsjednik HBK čestitao Božić pravoslavnima

Tiskovni ured HBK

Priopćenje sa sjednice Vijeća HBK-a za laike

Tiskovni ured HBK