Pismo lordu Caringtonu

Tiskovni ured HBK

Vaša Ekscelencijo!

Obraćamo Vam se u ime Komisije »Iustitia et pax« Biskupske konferencije republikâ dosadašnje Jugoslavije

Politički sukobi koji pritišću narode ovog dijela Europe, a koji posljednjih mjeseci kulminiraju u ratnim stradanjima, nalaze svoje korijene u prošlosti, posebice u svemu što se događalo od kraja Prvoga svjetskog rata na ovamo. Postali smo žrtve imperijalističkog mentaliteta koji se povezao s ideologijom nasilja komunističke provenijencije.

Zahvalni smo Europskoj zajednici, a posebno Mirovnoj konferenciji u Haagu, kojoj Vi predsjedate, za sve napore da se uspostavi mir na ovim prostorima kao i za organiziranje novih geopolitičkih zajednica koje bi trebale jamčiti trajnost mira i pravedne odnose među narodima i državama na Balkanu.

Budući da više ne djeluju federalne institucije, nema ni ravnoteže oružanih moći, pa su pojedine republike i narodi izloženi agresiji i osvajačkom pohodu one strane koja teži dominaciji na tlu dosadašnje Jugoslavije.

Europa je danas u tom svojem dijelu izložena ratnim razaranjima i pokušajima nasilne promjene granica. Hrvatska u ovo vrijeme doživljava strahote u nekim vidovima takvih razmjera kakvih nije bilo ni u Drugom svjetskom ratu (Vukovar, Dubrovnik, Slunj). Stradanja se prenose i na republiku Bosnu i Hercegovinu. Strah nas je još većih pogibelji, rušenja, genocida nad civilnim stanovništvom u pojedinim mjestima i krajevima.

Osjećamo potrebu pomoći u učinkovitijim intervencijama međunarodnih zajednica i institucija. Uvjereni smo da ima načina da se spriječi pogrom nad civilnim stanovništvom. I stoga neka Vas ne iznenadi pitanje koje mnogi postavljaju: kako to da oni koji drže moć ovoga svijeta nisu smogli snage djelotvorno zapriječiti ili obustaviti strašna ratna stradanja koja su se na nas obrušila? Svi smo odgovorni ako propustimo zaustaviti zlo, ali ipak svatko prema mogućnostima kojima raspolaže.

Molimo Vas da ne sustanete u zalaganju da se na djelotvoran način spase djeca, starci, ranjenici i uopće civilno stanovništvo, posebno tamo gdje im prijeti neposredna smrt od gladi ili ubojitog oružja.

Primite izraze našeg posebnog poštovanja.

U Krku, 13. studenoga 1991.

mons. Srećko Badurina

predsjednik Komisije »Iustitia et pax« BKJ

mons. Josip Bozanić

dopredsjednik Komisije »Iustitia et pax« BKJ