Pobjednici Državnog natjecanja iz vjeronauka posjetili HBK

Ovogodišnji pobjednici Državnog natjecanja iz vjeronauka „Vjeronaučne olimpijade”, 24. svibnja 2022., posjetili su Hrvatsku biskupsku konferenciju, Nacionalni katehetski ured i Hrvatski katolički radio.

Od ukupno 3271 vjeroučenika, koliko se ove godine uključilo u Državno natjecanje iz katoličkog vjeronauka, prvo mjesto u kategoriji osnovnih škola osvojila je ekipa iz OŠ Eugena Kvaternika iz Velike Gorice sa svojom mentoricom Natašom Čurić, a u kategoriji srednjih škola prvo mjesto osvojila je ekipa iz XV. gimnazije sa svojim mentorom Velimirom Mandićem.

Tijekom svog posjeta gostovali su u emisiji na Hrvatskom katoličkom radiju ”Novi valovi dobrote” gdje su imali priliku izreći svoja iskustva kako o pripremi za natjecanje tako i o svojoj izvrsnosti. Svi zajedno su se složili kako je stvaranje prijateljstva i rast u vjeri najveća vrijednost natjecanja iz vjeronauka.

Susreli su se i s predstojnikom Nacionalnog katehetskog ureda izv. prof. dr. sc. Ivicom Pažinom.

Kao i svih prijašnjih godina Hrvatska biskupska konferencija nagrađuje one koji su uložili veliki trud i osvojili najviša mjesta na Državnom natjecanju iz vjeronauka. Ove godine nagrada je hodočašće u Rim u periodu od 30. kolovoza do. 3. rujna. Nagrađuju se ekipe koje su osvojile prva tri mjesta u kategoriji osnovnih škola i prva tri mjesta u kategoriji srednjih škola.

Tijekom školske godine natjecalo se ukupno oko 3271 učenika, a na državno natjecanje plasiralo se njih 160, 80 u kategoriji osnovnih škola i 80 u kategoriji srednjih škola.

Državno natjecanje održano je u Zadru od 2. do 4. svibnja 2022. na temu sveti Ignacije Loyolski i Družba Isusova. Domaćin natjecanja bila je Zadarska nadbiskupija, odnosno Katehetski ured Zadarske nadbiskupije s predstojnikom i tajnicom, don Gašparom Dodićem i s. Viktorijom Gadžom i školom domaćinom Klasičnom gimnazijom Ivana Pavla II. u Zadru.

Službeni dio natjecanja započeo je otvorenjem u Klasičnoj gimnaziji Ivana Pavla II., gdje su domaćini pripremili bogat uvodni program. Nakon otvorenja učenici su pristupili pisanju testa u trajanju od 60 minuta.

Misno slavlje za sudionike natjecanja u katedrali sv. Stošije na blagdan sv. Filipa i Jakova, u utorak 3. svibnja predslavio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Nakon misnog slavlja nadbiskup je čestitao svima koji su došli do finala te je zahvalio organizatorima, Agenciji za odgoj i obrazovanje resornog Ministarstva i Nacionalnom katehetskom uredu HBK na mogućnosti da se svake godine učenici upoznaju s novim temama iz vjeronaučnog gradiva, da učenike zainteresiraju za dodatnu građu uz redoviti školski vjeronauk i da ju pripremaju sa srcem. „Vjerujem da ste sa srcem radili i sada. Sa srcem ste i došli u Zadar. Neka bude sretno i blagoslovljeno završno natjecanje i zajedništvo“ istaknuo ju nadbiskup Puljić.

Nakon održanog završnog dijela natjecanja ”Milijunak” postavljena je konačna ljestvica poretka. Prva mjesta osvojile su: OŠ Eugena Kvaternika iz Velike Gorice s mentoricom Natašom Ćurić i XV. gimnazija iz Zagreba s mentorom Velimirom Mandićem. Drugo mjesto u kategoriji osnovnih škola zauzela je OŠ Brodarica, a treće mjesto pripalo je OŠ Dragutina Tadijanovića iz Zagreba. Drugo mjesto u kategoriji srednjih škola zauzela je I. gimnazija iz Zagreba, a treće mjesto pripalo je Pazinskom kolegiju – Pazinskoj gimnaziji iz Pazina.

Svim prisutnim na kraju se obratio o. Mirko Nikolić, zamjenik provincijala Družbe Isusove u Hrvatskoj, poručivši: „U Zadru je ovih dana bila najveća koncentracija znanja o Družbi Isusovoj i sv. Ignaciju – ne samo u Zadru, Hrvatskoj i Europi, nego u cijelom svijetu. Ovakav događaj nije nigdje organiziran i jako će odjeknuti u cijelom svijetu, po isusovačkim glasilima kojih ima jako puno”.

print

Povezane objave

Sjednica Vijeća HBK za katolički odgoj i obrazovanje

Tiskovni ured HBK

Biskup Križić predvodio misu za žrtve Bleiburške tragedije

Tiskovni ured HBK

Izjava Komisije HBK-a Iustitia et pax u povodu predstojećih izbora za Europski parlament

Tiskovni ured HBK