Predsjednik HBK i predsjednik Hrvatskog sabora o komemoraciji bleiburških žrtava i posjetu kardinala Parolina

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković održao je sastanak s predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije nadbiskupom Želimirom Puljićem, generalnim tajnikom dr. Krunoslavom Novakom i nacionalnim ravnateljem Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu dr. Tomislavom Markićem.

Teme sastanka bile su obilježavanje središnje komemoracije žrtava Bleiburške tragedije i Hrvatskoga križnog puta, kao i posjet državnog tajnika Svete Stolice kardinala Pietra Parolina Hrvatskoj.

Središnja komemoracija održat će se u subotu 14. svibnja 2022., a i ove godine Hrvatski sabor bit će pokrovitelj. Točna mjesta komemoracije i detaljan plan obilježavanja bit će definiran u dogovoru predstavnika Hrvatskoga sabora, Hrvatske biskupske konferencije i Počasnog bleiburškog voda.

Sugovornici su naglasili kako je važno da i ovogodišnja komemoracija bude dostojanstvena te da se iskaže pijetet prema žrtvama. Nadbiskup Puljić izvijestio je predsjednika Sabora o zaključcima zajedničkog zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine te razgovorima s dijecezanskim biskupom u Austriji oko dogovora o misnom slavlju.

Dvojica predsjednika razgovarala su i o posjetu državnog tajnika Svete Stolice kardinala Parolina Hrvatskoj u svibnju ove godine u povodu 30. obljetnice međunarodnog priznanja Hrvatske. Sveta Stolica na čelu s tadašnjim papom sv. Ivanom Pavlom II. priznala je Republiku Hrvatsku kao samostalnu i suverenu državu dva dana prije članica Europske zajednice.

U sklopu posjeta državnog tajnika Parolina, čiji je domaćin Hrvatska biskupska konferencija, predviđeno je primanje kod predsjednika Hrvatskoga sabora i susret sa zastupnicima.

print

Povezane objave

Don Ranko Vidović imenovan hvarskim biskupom

Tiskovni ured HBK

Don Roko Glasnović imenovan dubrovačkim biskupom

Tiskovni ured HBK

Sjednica Odbora za mlade

Tiskovni ured HBK