Predsjednik HBK i predsjednik Hrvatskog sabora o komemoraciji bleiburških žrtava i posjetu kardinala Parolina

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković održao je sastanak s predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije nadbiskupom Želimirom Puljićem, generalnim tajnikom dr. Krunoslavom Novakom i nacionalnim ravnateljem Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu dr. Tomislavom Markićem.

Teme sastanka bile su obilježavanje središnje komemoracije žrtava Bleiburške tragedije i Hrvatskoga križnog puta, kao i posjet državnog tajnika Svete Stolice kardinala Pietra Parolina Hrvatskoj.

Središnja komemoracija održat će se u subotu 14. svibnja 2022., a i ove godine Hrvatski sabor bit će pokrovitelj. Točna mjesta komemoracije i detaljan plan obilježavanja bit će definiran u dogovoru predstavnika Hrvatskoga sabora, Hrvatske biskupske konferencije i Počasnog bleiburškog voda.

Sugovornici su naglasili kako je važno da i ovogodišnja komemoracija bude dostojanstvena te da se iskaže pijetet prema žrtvama. Nadbiskup Puljić izvijestio je predsjednika Sabora o zaključcima zajedničkog zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine te razgovorima s dijecezanskim biskupom u Austriji oko dogovora o misnom slavlju.

Dvojica predsjednika razgovarala su i o posjetu državnog tajnika Svete Stolice kardinala Parolina Hrvatskoj u svibnju ove godine u povodu 30. obljetnice međunarodnog priznanja Hrvatske. Sveta Stolica na čelu s tadašnjim papom sv. Ivanom Pavlom II. priznala je Republiku Hrvatsku kao samostalnu i suverenu državu dva dana prije članica Europske zajednice.

U sklopu posjeta državnog tajnika Parolina, čiji je domaćin Hrvatska biskupska konferencija, predviđeno je primanje kod predsjednika Hrvatskoga sabora i susret sa zastupnicima.

print

Povezane objave

Sjednica Povjerenstva za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba

Tiskovni ured HBK

Nadbiskup Giorgio Lingua imenovan apostolskim nuncijem u Hrvatskoj

Tiskovni ured HBK

Priopćenje s izvanrednog zasjedanja HBK

Tiskovni ured HBK