Predsjednik Hrvatskog Caritasa biskup Radoš posjetio potresom stradalo područje

Predsjednik Hrvatskoga Caritasa varaždinski biskup Bože Radoš posjetio je u srijedu 30. prosinca Sisak i Petrinju te iskazao blizinu biskupu Košiću, svim građanima pogođenima potresom i vjernicima Sisačke biskupije, javila je Informativna katolička agencija. Susretu su nazočili i ravnatelj Hrvatskog Caritasa mons. Fabijan Svalina, ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije s. Jelena Lončar te ravnateljica Caritasa Sisačke biskupije Kristina Radić.

Sisački biskup Vlado Košić u izjavi za Hrvatski katolički radio, osvrnuo se na oštećene crkve te na poziv na post i molitvu.

„Katedrala je teško stradala ali su stradale i okolne crkve. Po mojoj spoznaji ima ih desetak“, rekao je biskup Košić, dodavši da su teško oštećene te će neko vrijeme biti neupotrebljive. Osim njih, stradale su i druge kapele i objekti. Obnovu koja će biti potrebna usporedio je s obnovom nakon Domovinskog rata.

Novoizgrađene crkve su bolje prošle – iako imaju oštećenja nisu se srušile, napomenuo je biskup, a stare koje su obnavljane prema zahtjevima konzervatora, a među njima i katedrala, teže su oštećene. Postoji opasnost da se zvonik katedrale sruši na Pastoralni centar pa ne zna kako će se vjernici okupljati dok je status upitan.

Kao sisački biskup mons. Košić pozvao je prvenstveno vjernike Sisačke biskupije, ali i sve koji se duhovno žele pridružiti, da molitvom i postom na današnji i sutrašnji dan isprate godinu „koja nam je stvarno bila u mnogočemu velika kušnja“. U molitvu je preporučio i 12-ak osoba koliko ih je, prema informacijama koje je dobio, poginulo u Petrinji, Glini i okolici.

Molitva može pomoći da se ljudi smire i vjeruju Bogu te znaju da ih Bog nije napustio, iako je kušnja teška, rekao je biskup Košić. Dodao je da se kušnjom može učvrstiti vjera te da je trenutna situacija prilika za okretanje Bogu i za duhovnu obnovu.

print

Povezane objave

Poruka biskupa Petanjka za Svjetski dan misija

Tiskovni ured HBK

Hrvatski Caritas poziva na pomoć žrtvama potresa – 060 9010 (cijena poziva 6,25 s PDV-om)

Tiskovni ured HBK

Održana sjednica Vijeća HBK za nauk vjere

Tiskovni ured HBK