Predsjednik HBK čestitao Uskrs pravoslavnima

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić, uputio je uskrsnu čestitku patrijarhu Srpske pravoslavne Crkve Irineju. Mons. Puljić zahvalio je patrijarhu na pismu u kojem je “izrazio biskupima Hrvatske biskupske konferencije, svećenstvu i monaštvu, te vjernicima Rimokatoličke Crkve u Hrvatskoj bratsku blizinu povodom potresa u Zagrebu” i očitovao vjeru da ćemo “milošću Gospodnjom i zagovorom Presvete Bogorodice i svih svetih biti udostojeni da u miru dočekamo i proslavimo praznike Hristovog Vaskrsenja”.

Mons. Puljić odgovorio je patrijarhu Irineju kako “osnaženi vjerom u uskrsni događaj, kršćani su kadri svim nevoljama usprkos stajati čvrsto u Gospodinu” (Fil 4, 1). U toj vjeri uputio je patrijarhu Irineju čestitke i dobre želje za uskrsne blagdane jer će i ove godine, nakon drame i šutnje Velikoga petka opet zabrujati crkvena zvona i objaviti vijest koju je Marija Magdalena “rano u jutro, još za mraka” (Mk 16,9) otrčala priopćiti apostolu Petru. I poželio neka Isus, koji je uskrsnućem pobijedio grijeh i smrt, bude i ostane nada i snaga naša, središte i smisao svega. A uskrsnuli Gospodin neka nas učvrsti u vjeri i pouzdanju da je on sada “zdesna Bogu i da se zauzima za nas” (Rim 8, 35), piše u uskrsnoj čestitci nadbiskupa zadarskog, predsjednika HBK, patrijarhu Srpske pravoslavne Crkve Irineju.

Predsjednik HBK uskrsne čestitke uputio je i mitropolitu zagrebačko-ljubljanskom gospodinu Porfiriju, episkopu dalmatinskom gospodinu Nikodimu, episkopu pakračko-slavonskom gospodinu Jovanu i episkopu niškom gospodinu Arseniju.

U čestitici je nadbiskup Puljić zahvalio mitropolitu i episkopima na uskrsnim dobrim željama koje su uputili njemu, njegovim suradnicima, svećenicima i vjernicima. „Isus koji je uskrsnućem pobijedio grijeh i smrt, nada je i snaga naša. On je svjetlo u povijesti ljudskog mraka i tame. On je središte i smisao svega. U toj vjeri i radosti Vama, Vašem svećenstvu, monaštvu i vjernom puku Vaše eparhije želim blagoslovljene uskrsne blagdane! Hristos vaskrse – vaistinu vaskrse! Felix Alleluia!“, poručio je između ostaloga predsjednik HBK u čestitci pravoslavnim episkopima i mitropolitu za ovogodišnji Uskrs koji će pravoslavni vjernici proslaviti u nedjelju, 19. travnja.

print

Povezane objave

Susret delegacija Hrvatske i Mađarske biskupske konferencije

Tiskovni ured HBK

Poziv Stalnoga vijeća HBK na molitvu za mir 25. ožujka 2022.

Tiskovni ured HBK

Poruka biskupa Petanjka za Svjetski dan bolesnika

Tiskovni ured HBK