Priopćenje – grobišta, Krug za Trg, zaštita voda

Tiskovni ured HBK

Pod predsjedanjem biskupa Vlade Košića, Komisija »Iustitia et pax« Hrvatske biskupske konferencije održala je u petak 8. veljače 2008. godine u Zagrebu, u prostorijama Tajništva Hrvatske biskupske konferencije, redovitu sjednicu.

Komisija je o osudi zločina počinjenih na samom kraju i neposredno nakon Drugoga svjetskoga rata ostvarila dobru suradnju s istoimenim komisijama Slovenske i Bosanskohercegovačke biskupske konferencije. Tragični događaji masovnih pokolja zbili su se prvenstveno na području Republike Slovenije, na kojem su prošlih godina, a osobito 2007. godine, pronađena mnoga grobišta. Do sada je pronađeno više od petsto grobišta u kojima su partizanske postrojbe pogubile više desetaka tisuća zarobljenika te civila, od kojih su u najvećem broju upravo Hrvati iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Okolnosti tih pogubljenja ukazuju da je nedvosmisleno riječ o ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti. Začuđuje, međutim, posvemašnja institucionalna šutnja, posebice pasivnost pravosudnih tijela koja nisu ništa učinila s obzirom na istragu i progon počinitelja tih zločina. Stoga Komisija »Iustitia et pax« HBK ponovno podiže glas i traži da se posluša poziv koji je lani u Bleiburgu, točnije 13. svibnja 2007. godine, uputio kardinal Josip Bozanić mjerodavnim vlastima za poduzimanje istrage i progon izvršitelja toga, do sada u povijesti, najmasovnijeg zločina nad hrvatskim narodom. Budući da ratni zločini nikada ne zastarijevaju, nedopustivo je da vlasti ništa ne čine u odnosu na te komunističke zločine. Time se, dok se istodobno progone optuženici za ratne zločine iz nedavnoga Domovinskoga rata, budi sumnja da »prikrivaju zločince« (Izjava Slovenske komisije »Pravda i mir« od 1. listopada 2001. godine).

U razmatranju aktualnih pitanja u našem društvu, Komisija izražava potporu inicijativi »Krug za trg«, tj. da se jednom od najljepših trgova u Zagrebu vrati ime Kazališni trg i tako barem simbolički ukloni ime Josipa Broza Tita koji je odgovoran za smrt nevinih žrtava i uspostavu totalitarnog sustava.

Komisija je nastavila rad na dokumentu o zaštiti voda i Jadrana, koji je započela prošle godine, i u tom je kontekstu izrazila svoju zabrinutost zbog sve veće rasprodaje hrvatskog zemljišta, posebno u Lici koja obiluje vodnim izvorima i čistim rijekama, a koje treba očuvati za buduće naraštaje. Komisija je također stanovišta da nisu bila neophodna velika poskupljenja koja izravno ugrožavaju standard hrvatskih građana, pa poziva sve mjerodavne da pronađu način kako bi se to zaustavilo. U međunarodnim odnosima Komisija podupire Vladu Republike Hrvatske da zaštiti hrvatske interese, ali i da nastavi putem europskih integracija. Posebno je osjetljivo pitanje funkcioniranja pravosuđa i borbe protiv korupcije, koje mora bez sumnje biti ne samo prioritet hrvatske Vlade, nego i svih građana i cjelokupnog društva Republike Hrvatske.

U Zagrebu, 8. veljače 2008.

mons. Vlado Košić

predsjednik Komisije »Iustitia et pax« HBK