Priopćenje za javnost

Tiskovni ured HBK

U Zagrebu je 27. lipnja 2011. godine, u prostorijama Tajništva Hrvatske biskupske konferencije, pod predsjedanjem predsjednika Komisije HBK Iustitia et pax, sisačkog biskupa mons. dr. sc. Vlade Košića održana redovita sjednica Komisije.

Članovi komisije osvrnuli su se na reakcije na Izjavu o Međunarodnom sudu za ratne zločine u Haagu koju je Komisija objavila prije presude hrvatskim generalima. S odmakom od ovog događaja zaključeno je da je izjava bila primjerena i važna kako za konkretnu pomoć nepravedno i nevino osuđenim tako za razumijevanje hrvatske povijesti i prilika u svjetlu kršćanskog osjećaja istine, pravde i pomirenja.

Osvrćući se na prijedlog Komisije državnim vlastima o potrebi popisa žrtava Drugog svjetskog rata i poraća, sa žaljenjem je konstatirano da ovo pitanje nije bilo vezano uz popis stanovništva kako je Komisija predlagala. Komisija drži da državne institucije moraju pružiti punu pozornost ovoj problematici, osobito zbog dostojanstva žrtava totalitarnog komunističkog režima koje nisu sustavno a ni pojedinačno popisane.

U svjetlu završetka pregovora Republike Hrvatske s Europskom unijom, koji Komisija pozdravlja, zaključeno je da će Komisija u daljnjem radu posebnu pažnju posvetiti odgovornosti društvenih i političkih elita za budućnost Hrvatske u pravnom, političkom, gospodarskom i kulturnom smislu, jer bez zaštite i promocije hrvatskih nacionalnih interesa Hrvatska ne može biti punopravna i ravnopravna članica Europske unije.

U Zagrebu, 27. lipnja 2011.

dr. sc. Gordan Črpić

tajnik Komisije