Protestno pismo CNN-u

Tiskovni ured HBK

Mr. Will King

CNN Director

U.S.A.

Protestno pismo

Vaši izvjestitelji gospođa Christiane Amanpour i gospodin John Allen izravno su prenosili pokop pape Ivana Pavla II. u Vatikanu 8. travnja 2005. godine. Pri završetku mise na Trgu sv. Petra gospođa Amanpour je govorila o Papinim kanonizacijama te je napomenula: »Neki od njih su vrlo kontraverzni, primjerice, vidjeli smo hrvatsku zastavu. Podigao je Hrvata na razinu svetosti iz vremena kad su hrvatski fašisti skoro bili saveznici s Katoličkom crkvom i imali te užasne progone protiv Srba tijekom Drugoga svjetskog rata. To su kontraverzne stvari koje je učinio u prošlosti.« Na to se nadovezao gospodin Allen koji je potvrdio njezine riječi te je zaključio: »Kardinal Stepinac, Hrvat na koga se pozivaš, za mnoge ljude je bio neprihvatljivo blizak ustašama, paravojnoj grupaciji u Hrvatskoj, u savezništvu s nacistima«.

Istina je potpuno drukčija od one kakvom su je prikazali vaši reporteri. Kardinal Stepinac bio je cijelo vrijeme u sukobu s režimima, i ustaškim i komunističkim. Kada bi Vaši reporteri posegnuli za izvorima, za Stepinčevim pismima, propovijedima i poslanicama iz ratnoga razdoblja, pronašli bi, primjerice, da je on 25. listopada 1942. javno u Zagrebačkoj katedrali rekao: »Svaki narod i svaka rasa ima pravo na život dostojan čovjeka … Zato je Katolička crkva uvijek osuđivala, a i danas osuđuje, svaku nepravdu i nasilje koje se učini u ime klasnih, rasnih ili narodnosnih teorija … Nitko nema pravo da na svoju ruku ubija ili koji mu drago način oštećuje pripadnike druge rase ili narodnosti.«

Papa Ivan Pavao II., koji je i sâm bio žrtva kako nacističkog tako i komunističkog terora, dobro je poznavao metodologiju totalitarnih režima koji su žrtve proglašavali zločincima i upravo je to razlog što je Papa žrtvi, kardinalu Aloziju Stepincu, vratio dostojanstvo proglasivši ga 1998. blaženim. No, očito je da stil komunističke propagande, koja je vlastiti teror proglašavala »humanizmom« i koja je svoju žrtvu proglasila krvnikom, još uvijek živi te i dalje žrtvi ne priznaje taj status. Budući da je CNN medij koji je sinonim slobodnog, demokratskog svijeta, bilo bi poželjno da ta ugledna kuća radi vlastite vjerodostojnosti provjerava izvore za svoje tvrdnje, kako bi se u budućnosti izbjegle upravo takve fatalne zamjene teza.

Stoga molimo da se CNN javno ispriča za te izrečene grube neistine pred svojim gledateljima, kao i pismeno Hrvatskoj biskupskoj konferenciji. Smatramo kako je to važno stoga da se to više ne ponavlja, ne samo u slučaju kardinala Stepinca, nego ni za bilo koju žrtvu bilo koje totalitarne ideologije koja ima pravo na istinu.

U Zagrebu, 13. travnja 2005.

mons. Vlado Košić

predsjednik Komisije »Iustitia et pax« HBK