Prvi stambeni modul Hrvatskog Caritasa za stradale u potresu spreman za dostavu

U tvrtki Tehnix d.o.o. u Donjem Kraljevcu završen je u utorak, 12. siječnja 2021., prvi stambeni modul od stotinu u nizu koje je naručio Hrvatski Caritas za pomoć stradalima u potresu na Banovini, javila je Informativna katolička agencija. Predsjednik Hrvatskog Caritasa varaždinski biskup Bože Radoš i direktor Tehnixa Đuro Horvat zajedno su toga dana obišli proizvodni pogon u Donjem Kraljevcu i pregledali prvi završeni stambeni modul. Ugovor o kupnji 100 stambenih modula kojima će Hrvatski Caritas stambeno zbrinuti ljude koji su zbog potresa ostali bez krova nad glavom potpisan je u petak, 8. siječnja 2021.

Trenutačno je u izradi 25 modula koji će biti zgotovljeni za tri dana te će do kraja tjedna biti dostavljeni stradalim obiteljima. Preuzimajući prvi stambeni modul biskup Radoš podsjetio je kako je Hrvatski Caritas u suradnji s Caritasom Internationalis, Malteškim redom i donacijama naših vjernika kao i onih koje pristižu iz naših misija i zajednica u svijetu naručio 100 stambenih modula. Moduli su naručeni s ciljem da ih stradale obitelji koriste bar godinu-dvije dok obnavljaju svoje razrušene kuće, jer moduli pružaju osnovne uvjete za boravak četiri osobe. Za obitelji s više članova može se kombinirati i više modula, „slagati ih kao lego-kocke“ kako bi obitelji mogle ostati zajedno i imati pristojan život.

Nakon pregleda stambenoga modula koji mu je predstavio direktor Horvat, biskup je izrazio veliko zadovoljstvo, kazavši da je stambeni modul “savršen jer je u njemu sve stavljeno u malome, ali opremljen s puno ljubavi i znanja“ te je izrazio nadu da će ga kao takvog prihvatiti i njegovi korisnici.

Direktor Horvat predstavio je specifikacije stambenih modula koji imaju 18 četvornih metara (3×6 metara), nutarnje visine 2,55 metara, s četiri ležaja i visokim tehnološkim karakteristikama i mjerama zaštite sukladno ekološkim normama te opremljen svim potrebnim uređajima, izoliran i protupožaran, s toplom vodom, grijanjem, namještajem, trajnosti 50 godina, a po isporuci obavlja se i uzemljenje.

print

Povezane objave

Hrvatski Caritas pomaže stradalima u Grčkoj

hbk_admin

Demanti predsjednika HBK nadbiskupa Puljića upućen Hrvatskome tjedniku

Tiskovni ured HBK

Zahvala pape Franje predsjedniku HBK za blizinu i molitve za vrijeme njegovog boravka u bolnici

Tiskovni ured HBK