Sjednica Pododbora za osobe s invaliditetom

Sjednica Pododbora za osobe s invaliditetom koji djeluje u sklopu Vijeća HBK za laike održana je u četvrtak 26. listopada 2023. u sjedištu Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu. Predsjedao joj je dubrovački biskup Roko Glasnović, predsjednik Vijeća.

Osim članova Pododbora sjednici su nazočili i nad/biskupijski povjerenici za pastoral osoba s invaliditetom (OSI) i njihovih obitelj, kao i neki gosti koji su uključeni u provedbu aktualnog trogodišnjeg pastoralnog ciklusa „Obitelji osoba s invaliditetom u krilu Crkve“.

Nakon uvodne molitve i pozdravnih riječi biskupa Glasnovića uslijedilo je iznošenje izviješća o aktivnostima poduzetima od prethodne sjednice održane početkom srpnja, a koja su priredili nad/biskupijski povjerenici iz Đakovačko-osječke i Riječke nadbiskupije te Varaždinske, Sisačke i Požeške biskupije. Nazočni su izrazili radost zbog osnivanja novih povjerenstava poput onoga u Zadarskoj nadbiskupiji, ali i nadu da će do toga uskoro doći i u nekim drugim nad/biskupijama.

Petar-Krešimir Hodžić izvijestio o planiranim aktivnostima i sadržajima u sklopu Ciklusa u pastoralnoj godini 2023. / 2024. ističući dovršetak hrvatske inačice četiri videozapisa „Crkva je naš dom“ Dikasterija za laike, obitelj i život, početak emitiranja ciklusa istoimenih emisija Argumenti u programu Hrvatskog katoličkog radija, suradnju s Hrvatskom redovničkom konferencijom te s crkvenim bračnim i obiteljskih savjetovateljima, pripremu tematskog Pastoralno-katehetskog kolokvija za svećenike u ožujku 2024. kao i priređivanje predviđenog katehetskog materijala. Sudionici sjednice prokomentirali su pojedine stavke izviješća i usuglasili daljnji tijek.

Pristupilo se i idejnom planiranju posljednje godine ciklusa 2024./2025. uz iznošenje prijedloga poput suradnje s drugim crkvenim tijelima i ustanovama, potrebe proširivanja inicijativa na društveni i medijski plan te razrade nekih drugih relevantnih tema (pr. invaliditet u starosti). Poseban naglasak stavljen je na potrebu usvajanja ispravne terminologije. S tim ciljem dogovorena je izrada prigodnog pojmovnik kao pomoći pastoralnim djelatnicima u snalaženju i ispravnoj uporabi pojmova vezanih uz OSI.

Naposljetku, bilo je govora o upućivanju poruke-čestitke za ovogodišnji Međunarodni dan osoba s invaliditetom koji će biti obilježen u nedjelju 3. prosinca.

U ranim poslijepodnevnim satima održan je i sastanak radne skupine za priređivanje katehetskog materijala na kojemu su razriješene neke dvojbe te su dogovoreni modaliteti i dinamika nastavka rada uz podjelu zaduženja.

print

Povezane objave

Biskupsko ređenje križevačkog biskupa Milana Stipića

Tiskovni ured HBK

Izlet djelatnika HBK u Požegu

Tiskovni ured HBK

»Ususret svima bez iznimke« (AL 309)

Tiskovni ured HBK