Sjednica Povjerenstva za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba

Druga sjednica Povjerenstva Hrvatske biskupske konferencije za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba održana je pod predsjedanjem  riječkog nadbiskupa koadjutora i apostolskog upravitelja Dubrovačke biskupije Mate Uzinića u sjedištu HBK 1. lipnja 2021. Nakon molitve i pozdravne riječi predsjednika Povjerenstva članovi su iznijeli koje su edukacije iz područja zaštite maloljetnika i ranjivih osoba do sada održane. Tijekom zadnjih nekoliko godina održano je više edukacija za bogoslove, svećenike, redovnike, redovnice i vjeroučitelje koje su bile različito organizirane te se uvidjela potreba za usustavljenjem preventivnih napora.

Članovi Povjerenstva istaknuli su primjere nekih europskih država koje provode preventivne mjere i kako se od njih može učiti, koja su specifična područja o kojima se mora voditi računa te dan uvid u stručnu literaturu koja postoji na hrvatskom jeziku. Mr. sc. Marina Šijaković predstavila je rad Centra za promicanje dobrobiti ranjivih osoba na Hrvatskom katoličkom sveučilištu koji je nastao po uzoru na Centar za zaštitu djece u Rimu i uz njihovu idejnu i stručnu podršku. Primarna djelatnost Centra je prevencija, odnosno putem različitih oblika edukacija omogućiti podizanje svijesti i povećanje osjetljivosti za prepoznavanje nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja te kako postupati kada se nasilje dogodi. Predstavljen je i nacrt programa namijenjenog djelatnicima u odgojnim ustanovama, svećenicima, redovnicama i redovnicima.

Kako bi uspješno provodili zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba te bili podrška ustanovama posvećenog života, udrugama i drugim crkvenim i pravnim osobama, te crkvenim pokretima na području mjerodavnosti HBK potrebno je osigurati bolju vidljivost i dostupnost informacija te osnažiti članove Povjerenstva i biskupijske povjerenike s potrebnim znanjima i vještinama. S tom svrhom je imenovana radna skupina za organiziranje stručnog kolokvija koji je planiran za 25. listopad 2021.

print

Povezane objave

Susret ravnatelja škola čiji su osnivači vjerske zajednice

Tiskovni ured HBK

Odgođen Susret hrvatske katoličke mladeži

Tiskovni ured HBK

Vjeronauk u školi predmet je od iznimne važnosti za Crkvu

Tiskovni ured HBK