Sjednica Upravnog vijeća Hrvatskog Caritasa

Upravno vijeće Hrvatskog Caritasa održalo je u utorak 12. studenoga u zgradi Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu 54. sjednicu pod predsjedanjem biskupa Josipa Mrzljaka, predsjednika Hrvatskog Caritasa, a sjednicu je vodio i moderirao ravnatelj mons. Fabijan Svalina.

Biskup Josip Mrzljak zahvalio je vijećnicima na suradnji i svim zajedničkim uspjesima koji su ostvareni za njegova predsjedničkog mandata, rekavši kako se načini i područja rada djelovanja Caritasa na karitativnom, socijalnom i humanitarnom planu, ovisno o potrebama u Domovini i svijetu, mijenjaju sukladno izazovima i tegobama koje život stavlja pred nas.

„Ali, uvijek je važno obnavljati motivaciju za prepoznavanje siromaštva i hrabro zauzimanje za potrebite, osobito kroz zagovaranje na onim mjestima i kod onih, na raznim pozicijama moći, gdje njihov glas ne dopire.“

Središnja tema bio je sustav E-Caritas koji je uspješno integriran u većini nad/biskupijskih Caritasa dok će neki Caritasi, uslijed objektivnih teškoća u poslovanju i pratećim administrativnim procesima, sustav implementirati do kraja kalendarske godine. Prikupljeni i evidentirani podaci poslužit će za godišnje izvješće o djelovanju Caritasa na području socijalne skrbi, humanitarnog i karitativnog djelovanja za različite kategorije korisnika, npr. beskućnika, žrtava nasilja, socijalno ugroženih, nezaposlenih, korisnika pomoći iz FEAD-a, različitih socijalnih usluga, posudbe medicinskih i ortopedskih pomagala te broja volontera i volonterskih sati za 2019. godinu.

Ravnatelj mons. Svalina podsjetio je kako je sustav E-Caritas bio dar Hrvatskog Caritasa mreži nad/biskupijskih Caritasa, uz obilježavanje 25. obljetnice djelovanja središnjeg Caritasa. Korištenje E-Caritasa, osim što će poslužiti u svrhe izvještavanja i praćenja statistike na nacionalnoj razini, može pridonijeti da i „sav onaj anoniman i samozatajan rad naših Caritasa bude zorno predstavljen crkvenoj i općoj javnosti“, istaknuo je mons. Svalina.

Predstavljeni su materijali cjelogodišnjeg programa pomoći siromašnim obiteljima „Za 1000 radosti“ koji se u narednom razdoblju provodi pod geslom „Probudi dobro u svijetu!“ u svim osnovnim i srednjim školama, uz preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja. Voditelj programa Boris Peterlin istaknuo je da su materijali poslani i na župe, rekavši: „Vjerujemo da svatko od nas ondje gdje jest, bez obzira tko je, kakav je, čime se bavi, koje je životne dobi, materijalnog statusa, što planira – u susretu sa siromašnim bratom ili sestrom ima priliku ostaviti osoban trag, dobar trag, otisak dobra. Mi jedini možemo ispuniti svijet, a osobito našu Hrvatsku, dobrom.“

Osim toga vijećnicima su predstavljeni materijali za Nedjelju Caritasa, koja će se obilježiti 15. prosinca pod geslom: „Upamti da u Božjim očima ništa nije maleno. Sve što činiš čini s ljubavlju“.

print

Povezane objave

Nužnost povratka oduzetih matičnih knjiga Crkvi

Tiskovni ured HBK

Budite složni i živite u miru

Tiskovni ured HBK

Priopćenje sa 64. zasjedanja Sabora HBK

Tiskovni ured HBK