Sjednica Vijeća HBK i BK BiH za hrvatsku inozemnu pastvu

U sjedištu Hrvatske biskupske konferencije održana je pod predsjedanjem nadbiskupa vrhbosanskog i apostolskog upravitelja Vojnog ordinarijata u Bosni i Hercegovini mons. Tome Vukšića, predsjednika Vijeća, 21. travnja 2022. godišnja sjednica Vijeća Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine za hrvatsku inozemnu pastvu.

Na sjednici su, uz predsjednika nadbiskupa Vukšića, sudjelovali nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu i tajnik Vijeća Tomislav Markić, predsjednik Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica Bosne i Hercegovine fra Jozo Marinčić OFM, područni delegati hrvatske inozemne pastve za Njemačku don Ivica Komadina, za Austriju fra Vjekoslav Lazić OFM, za Švicarsku fra Antonio Šakota OFM, za Zapadnu Europu fra Ljubomir Šimunović OFM, za Kanadu vlč. Božidar J. Tenšek, za Sjedinjene Američke Države fra Nikola Pašalić OFM, zatim novoizabrana predstavnica časnih sestara iz Njemačke s. Gordana Davidović te predstavnik pastoralnih suradnika iz Njemačke Željko Galić. Predsjednik Hrvatske redovničke konferencije fr. Slavko Slišković OP, delegati za Sloveniju fra Marko Prpa OFM, za Skandinaviju mons. Stjepan Biletić, za Južnu Ameriku mons. Drago Balvanović, kao i novoizabrani delegat za Australiju fra Davor Dominović OFM, opravdali su svoj izostanak te poslali svoja pisana izvješća.

Otvarajući sjednicu i pozdravljajući prisutne predsjednik Vijeća izrazio je zahvalnost i radost zbog ovoga susreta uživo, a sudionike sjednice na početku je pozdravio i generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije Krunoslav Novak zaželjevši kao domaćin dobrodošlicu i plodan rad.

Nadbiskup Vukšić je potom vijećnike izvijestio o zaključcima zajedničkoga godišnjeg zasjedanja hrvatskih biskupa, koje je održano 15. veljače 2022. u Mostaru, posebno naglasivši želju biskupa da na sljedećem zajedničkom zasjedanju više pažnje bude posvećeno perspektivi i budućnosti hrvatske inozemne pastve. Potom je ravnatelj Markić podnio izvješće o djelovanju Ravnateljstva u proteklom periodu, govoreći posebice o aktualnom stanju i personalnim pitanjima, premještajima svećenika i preminulim pastoralnim djelatnicima, fondu solidarnosti, najvažnijim događanjima protekle godine kao i predstojećim događajima, a progovorio je i o otvorenim pitanjima i izazovima naše inozemne pastve, posebno se osvrnuvši na oblik ovogodišnjeg molitvenog spomena na žrtve Bleiburga i križnih putova, koji će uključivati misu i molitvu u bleiburškoj župnoj crkvi u petak, 13. svibnja u 18 sati, molitvu na groblju Mirogoj u subotu, 14. svibnja u 8:30, kao i središnje misno slavlje u Svetištu hrvatskih mučenika u Udbini istoga dana u 12:15.

U nastavku sjednice izvješća o pastoralnoj situaciji u povjerenim im područjima podnijeli su područni delegati hrvatske inozemne pastve, podijelivši jedni s drugima poteškoće i izazove s kojima se susreću, kao i planove za predstojeće razdoblje. Uz pregled događanja u protekloj godini iznesene su i nove personalne potrebe te su razmijenjena mišljenja i iskustva o načinima suradnje s mjesnom Crkvom u pojedinim područjima.

Sjednica je završila zajedničkim objedom.

vlč. dr. Tomislav Markić, nacionalni ravnatelj i tajnik Vijeća

print

Povezane objave

Demanti predsjednika HBK nadbiskupa Puljića upućen Hrvatskome tjedniku

Tiskovni ured HBK

Vijeće HBK za nauk vjere o vremenu pandemije COVID-19

Tiskovni ured HBK

Sjednica Vijeća HBK za ustanove posvećenog i družbe apostolskog života

Tiskovni ured HBK