Škola djece Roma u organizaciji Odbora HBK za pastoral Roma

U organizaciji Odbora HBK za pastoral Roma od 4. do 10. srpnja na otoku Viru održana je škola djece Roma – Romska odgojna zajednica (ROZ). To je specifičan oblik odgojne, vjerske i obrazovne djelatnosti koji se organizira za djecu Rome na području Hrvatske biskupske konferencije. Cilj je Romske odgojne zajednice interkulturalni odgoj i obrazovanje, uz uvažavanje kulturne posebnosti Roma u pastoralnom djelovanju, u funkciji očuvanja nacionalnog identiteta Roma u Hrvatskoj.

Realizaciji škole pridonijeli su profesori pedagogije, hrvatskoga i romskog jezika, povijesti, zemljopisa, psihologije, vjeronauka, razredne nastave, obiteljske medicine, uz asistenciju 12 animatora od kojih osmero animatora Roma, a u školi je sudjelovalo 34 romske djece iz nad/biskupija s područja Hrvatske biskupske konferencije: Đakovačko-osječke, Varaždinske, i Sisačke. Voditeljica programa škole je tajnica Odbora za pastoral Roma HBK s. Karolina Miljak, a pedagoški voditelj i autor programa redoviti profesor na Filozofskom fakultetu dr. Neven Hrvatić.

Djeca su također sudjelovala u radionicama slobodnih aktivnosti po osobnom izboru: likovni, liturgija, ručni radovi, te pod stručnim vodstvom vlč. Ivice Mađera – člana hrvatske svećeničke nogometne reprezentacije – teoretski i praktično upotpunila i svoja nogometna saznanja, a posebno kada su gledali utakmicu Hrvatska-Rusija i zdušno navijali kao jedan. Tijekom održavanja Romske odgojne zajednice djeca su posjetila kulturno-vjerske objekte i solanu u Ninu.

Djecu je primio i predsjednik HBK zadarski nadbiskup Želimir Puljić, koji je posvijestio brigu Crkve za pastoral romske populacije. Djeca su također posjetila katedralu i ostale kulturne i vjerske znamenitosti Zadra kao i morske orgulje i pozdrav suncu.

Sudionici ROZ-a dvaput su s profesorima sudjelovali i animirali misu u župi sv. Jurja u Viru gdje je djecu s puno srca prihvatio župnik Tihomir Vulin sa svojim župljanima, koji su ih darivali poslasticama.

Pri završetku boravka na Viru djecu je pohodio varaždinski biskup i predsjednik Odbora HBK za pastoral Roma Josip Mrzljak. Biskup je predslavio misu u župnoj crkvi zajedno sa svojim tajnikom vlč. Nikolom Tomaševićem, domaćim župnikom, s vlč. Damirom Slamekom, župnikom župe Orehovica i predsjednikom Povjerenstva za pastoral Roma Varaždinske biskupije, i vlč. Dragutinom Goričancem koji je autobusom svoje udruge Job dovezao djecu i cijelo vrijeme održavanja ROZ-a boravio s djecom i organizatorima na Viru: vozio je djecu u gore navedena mjesta, zajedno s vjeroučiteljima Martinom Meštrićem i Stjepanom Mikulićem i pripravio djecu za ispovijed i ispovjedio ih. Nakon mise uslijedio je završni program u kojem su djeca iznosila svoje radove te pjesmom, recitacijama i prozom dočaravala ozračje dana provedenih na Viru.

Biskup Mrzljak dugo se zadržao s djecom u razgovoru, zanimao se za njihove životne situacije i dojmove koje je na njih ostavio boravak na Viru, te svima u završnom programu uputio svoju pastirsku riječ. Zahvalio je svima koji su pridonijeli da se Romska odgojna zajednica održi te da se na taj način i u ljetnom razdoblju djeci ponudi kvalitetna vjerska, obrazovna i odgojna djelatnost koja će obogatiti svakoga koji je u njoj sudjelovao.

Na završnu večer stigao je i dr. Franz Salm-Reifferscheidt, veleposlanik Malteškog reda za Rome na svjetskoj razini, koji s puno ljubavi prati Romsku odgojnu zajednicu, te se tijekom završnoga programa obratio sudionicima i predstavio programe koje realizira Malteški red na prostorima Europe.

Na kraju su sva djeca dobila diplome za sudjelovanje u ROZ-i, a svi oni koji su omogućili održavanje dotične škole zahvalnice i prigodne ručne darove koje su izradila sama djeca.

print

Povezane objave

Sjednica Povjerenstva HBK za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba

Tiskovni ured HBK

Intervju kardinala Parolina za hrvatske medije

Tiskovni ured HBK

Biskup Škvorčević nakon potresa iskazao solidarnost predstavnicima kršćanskih i religijskih zajednica

Tiskovni ured HBK