U susret godini „Obitelj Amoris laetitia“

Online sjednica Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj s nad/biskupijskim povjerenicima za pastoral braka i obitelji održana je u popodnevnim satima u srijedu, 24. veljače 2021. pod predsjedanjem predsjednika Vijeća mons. Mate Uzinića, nadbiskupa koadjutora Riječke nadbiskupije i apostolskog upravitelja Dubrovačke biskupije.

Voditelj Ureda HBK za život i obitelj Petar-Krešimir Hodžić izvijestio je o izvršenju zaključakâ prethodne sjednice, o ključnim aktualnostima iz prethodnog razdoblja te najavio relevantna događanja u nastavku 2021. godine. Na tragu zaključaka prethodne sjednice razmotren je nacrt velike molitvene devetnice „Hrvatska moli za život“ koja će se, na prijedlog Vijeća, odvijati i u 2021. svakog 25. u mjesecu od 25. ožujka (Blagovijest) do 25. prosinca (Božić). Također, promišljalo se o tome kako pomoći obiteljima u njihovom hodu kroz liturgijsku godinu u cilju produbljivanja vjere i jačanja obitelji kao „kućne Crkve“.

Razgovaralo se o dosadašnjem tijeku i mogućnostima dovršetka Trećeg ciklusa obiteljskog pastorala posvećenog starijim osobama, međugeneracijskoj solidarnosti te poslanju djedova i baka. Učinjeno je to u kontekstu činjenice da i opća Crkva predvođena papom Franjom toj problematici pridaje osobitu pozornost, a o čemu svjedoči i nedavna papina odredba da se svake godine, 4. nedjelje u srpnju, obilježava Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba.

Temeljem prijevoda brošure vatikanskog Dikasterija za laike, obitelj i život raspravljeni su mogući načini provođenja godine „Obitelj Amoris laetitia“ u Hrvatskoj, koju će papa Franjo otvoriti 19. ožujka 2021., na svetkovinu svetoga Josipa. Previđeno je da ta godina traje do 26. lipnja 2022. kada bi se u Rimu trebao održati X. svjetski susret obitelji.

Dogovorene su i neke zajedničke aktivnosti za nadolazeće razdoblje u nadi da će se epidemiološka situacija nastaviti poboljšavati.

print

Povezane objave

Sjednica Vijeća HBK za laike

Tiskovni ured HBK

Djelatnici HBK pohodili Krčku biskupiju

Tiskovni ured HBK

Predsjednik HBK nadbiskup Puljić izrazio blizinu stradalima u potresu

Tiskovni ured HBK