Predstavljen Susret hrvatske katoličke mladeži u Bjelovaru

U povodu Susreta hrvatske katoličke mladeži koji će biti održan 17. rujna 2022. u Bjelovaru, u sjedištu Hrvatske biskupske konferencije na Ksaveru u Zagrebu u četvrtak, 15. rujna 2022., održana je konferencija za medije.

Program susreta predstavili su povjerenik za Pastoral mladih Bjelovarsko-križevačke biskupije preč. Zoran Grgić te voditelj Zbora mladih Bjelovarsko-križevačke biskupije Josip Deglin.

Na početku konferencije preč. Grgić pozdravio je prisutne predstavnike medija u ime domaćina, bjelovarsko-križevačkog biskupa Vjekoslava Huzjaka. Potom je najavio sam program susreta.

Na susret se dosad prijavilo više od 7200 mladih. Po dolasku u župe diljem biskupije, očekuje ih kratki molitveni program i zajednički ručak. Nakon toga uputit će se u Bjelovar gdje će biti održan središnji dio susreta.

Susret se održava posljednjeg dana jesenskih kvatri s molitvenom nakanom za svećenička i redovnička zvanja te za duhovnu izgradnju mladeži. Stoga će u središnjem gradskom parku na Sajmu zvanja sudionike dočekati redovnici i redovnice iz 24 zajednice te sjemeništarci i odgojitelji Međubiskupijskog i Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu. Mlade će animirati umjetnica Eva Vukina, a moći će se upoznati i s djelovanjem katoličkih knjižara i izdavača. U parku će duhovnici biti mladima na raspolaganju za razgovor. Također će moći napraviti prigodne fotografije u za to predviđenim fotokutićima.

Oko 15 sati krenut će procesija prema Gradskom nogometnom stadionu na kojem će biti održan duhovni pretprogram i slavljena svečana euharistija. Ulazak na stadion neće biti moguć bez službenih majica SHKM-a koje su prethodno poslane prijavljenima. Oko 16.15 sati počet će program koji će voditi urednica i voditeljica s Hrvatske katoličke mreže Diana Tikvić. Preč. Grgić rekao je da će se u tom dijelu, kao priprava za slavlje mise, po uzoru na naše djedove i bake, moliti krunica koju će svojim svjedočanstvima o snazi euharistije popratiti mladi vjernici, a pjevanjem Zbor mladih Bjelovarsko-križevačke biskupije.

Neposredno prije početka mise, u 16.55 sati uslijedit će trenutak šutnje u znak sjećanja na šutnju na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu na susretu mladih s papom Benediktom XVI. 2011. godine. Misu će predslaviti biskup domaćin mons. Vjekoslav Huzjak u zajedništvu s predsjednikom HBK zadarskim nadbiskupom Želimirom Puljićem te ostalim biskupima i svećenicima. Prijenos će se moći pratiti na Drugom programu Hrvatske televizije i Prvom programu Hrvatskog radija, a prijenos će preuzeti i Hrvatski katolički radio.

Nakon euharistije bit će objavljena biskupija koja će za dvije godine biti domaćin idućeg SHKM-a. Mladi će potom na stadionu i oko njega imati vrijeme za okrjepu, koje su organizatori nazvali „Neka posjedaju po travi“ (usp. Mt 14, 19).

U 19.30 sati počet će zahvalno slavljenje uz sastav Božja pobjeda. Susret će završiti euharistijskim klanjanjem koje će predmoliti župnik Župe Duha Svetoga na zagrebačkom Jarunu don Damir Stojić.

Budući da je najavljena kiša, a sudionici zbog sigurnosnih razloga neće moći koristiti kišobrane, organizatori su za sve osigurali kabanice.

Josip Deglin istaknuo je da ga raduje što je mogao biti dio organizacijskog tima koji je pripremao cjelokupni program susreta, u čemu je sudjelovalo tristotinjak volontera. „Iako nas možda plaše kišom, veselimo se kiši milosti. No, naravno, molimo od Boga da nas vrijeme pomazi da sve bude održano kao što je planirano.“

„Mladi su spremni, veselimo se već sada i jedva čekamo vidjeti vas u Bjelovaru“, poručio je voditelj Zbora mladih.

Susret će biti održan pod geslom Gore srca. Preč. Grgić naglasio je upravo taj zaziv iz mise, poželjevši da se svi sudionici ponajprije upoznaju s euharistijom i da ju „dožive kao vrlo snažno sredstvo vlastite promjene i vlastite snage za život u svakodnevnom življenju. Mnogo je prijetećih vijesti, ali naša snaga je od Boga i to je naša najvažnija poruka. Mi svećenici na misi uvijek pozivamo: Gore srca! To je važno, da ne bismo u ovoj suznoj dolini bili previše zaokupljeni suzama“, nego da uzdignemo pogled k Gospodinu svjesni da je on za nas trpio – poručio je.

Posljednji SHKM održan je 2017. u Vukovaru, a onaj koji se trebao održati 2020. u Zagrebu otkazan je zbog pandemije i potresa. Susreti hrvatske katoličke mladeži održavaju se na poticaj HBK od 1996. u jednom od gradova Republike Hrvatske.

print

Povezane objave

Pozdravni govor nadbiskupa Kutleše na početku 67. zasjedanja HBK-a

Tiskovni ured HBK

„Pratit će ih radost i veselje“ (usp. Iz 35, 10)

Tiskovni ured HBK

Priopćenje sa susreta Svetog Oca s biskupima iz Hrvatske, BiH, Slovenije, SR Jugoslavije i Makedonije

Tiskovni ured HBK