Održan susret Biskupske komisije HBK za liturgiju i Vijeća za liturgiju BK BiH

Susret Biskupske komisije HBK za liturgiju i Vijeća za liturgiju Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine pod predsjedanjem predsjednika spomenute Komisije i Vijeća mons. Zdenka Križića, gospićko-senjskog biskupa, i mons. Franje Komarica, biskupa banjolučkog, održan je u sjedištu Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu, 16. ožujka 2021. Na susretu su sudjelovali: član Komisije mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački, i tajnik Komisije vlč. Mario Kopjar, pročelnik Hrvatskog instituta za liturgijski pastoral, kao i članovi Vijeća mons. Tomo Knežević, dugogodišnji profesor liturgike na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, i vlč. Marko Stanušić, profesor liturgijske glazbe i regens chori sarajevske katedrale. Na sjednicu su se također odazvali pročelnik i asistent Katedre liturgike Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu fra Ante Crnčević i vlč. Milan Dančuo, a sudjelovali su i generalni tajnici HBK i BK BiH dr. Krunoslav Novak i mons. Ivo Tomašević.

U svom pozdravu i zahvali za dolazak biskup Križić spomenuo je da su aktualna ograničenja u vrijeme pandemije koronavirusa razlog nemogućnosti sudjelovanja pojedinih članova Komisije i Vijeća kao i nekih pozvanih osoba stručnih na planu liturgike i liturgijske glazbe. Biskup Komarica zahvalio je za domaćinstvo i mogućnost da tijekom ovakvih susreta pronalaze najbolje načine suradnje Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine na liturgijskom planu što je važno ne samo za dijeceze na teritoriju ovih dviju Konferencije nego i za druge biskupije u kojima se koriste liturgijske knjige na hrvatskom jeziku kao i za vrlo brojnu hrvatsku inozemnu pastvu.

U radnom dijelu susreta sudionici su informirani o tijeku dosadašnjega rada na novom prijevodu Rimskog misala na hrvatski jezik. Dogovorena je metodologija daljnjeg rada u kojoj će posebnu važnost imati liturgičari, ali i druge stručne osobe poput liturgijskih glazbenika, bibličara, dobrih poznavatelja latinskog jezika itd. Dogovoren je skori susret liturgičara s konkretnim zadacima.

Sudionici zasjedanja dogovorili su i prijedlog prijevoda tri dodana zaziva u Lauretanskim litanijama koji će, uz obrazloženje, biti dostavljen predsjednicima HBK i BK BiH kako bi bili i službeno odobreni.

Na zasjedanju je bilo riječi i o završetku tehničke pripreme i prijeloma Kantuala Hrvatske liturgijske pjesmarice Pjevajte Gospodu pjesmu novu koji će zajednički izdati HBK i BK BiH. Nazočni sudionici razgovarali su i o izmjenama Statuta Hrvatskog instituta za liturgijski pastoral pri HBK u skladu sa zadaćom koju su članovi HBK i BK BiH na svom zajedničkom plenumu povjerili predsjednicima spomenute Komisije i Vijeće te generalnim tajnicima dviju Konferencija.

print

Povezane objave

Skupština Međunarodnog saveza ministranata

Tiskovni ured HBK

Konferencija za novinare o 58. zasjedanju HBK

Tiskovni ured HBK

Uvodna riječ potpredsjednika HBK kardinala Bozanića na 23. zasjedanju HBK i BK BiH

Tiskovni ured HBK