Međunarodni susret pastoralnih djelatnika među Romima u Trogiru

Međunarodni susret pastoralnih djelatnika i suradnika među Romima održan je od 5. do 7. travnja u Trogiru. Na susretu je sudjelovalo 164 sudionika iz 21 zemlje, a iz Hrvatske kao zemlje domaćina na susretu je bilo 42 sudionika: članovi Odbora HBK za pastoral Roma, svećenici, redovnici, redovnice te laici među kojima i Romi. Tradicionalni godišnji susret organizirao je Međunarodni katolički odbor za pastoral Roma i Odbor HBK za pastoral Roma, uz duhovnu i materijalnu potporu Tajništva HBK, gotovo svih hrvatskih nad/biskupija te Odjela za prosvjetu, kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije. Tijekom bogatog programa ekumensku molitvu u petak, 5. travnja., animirao je vlč. Mario Kopjar, a subotnju večernju misu predslavio je predsjednik Odbora HBK za pastoral Roma i varaždinski biskup Josip Mrzljak uz koncelebraciju predsjednika Međunarodnog katoličkog odbora za pastoral Roma vlč. Claudea Dumasa iz Francuske.

Središnja tema ovogodišnjeg susreta bila je „Obostrana evangelizacija: izvor promjena“, a glavni predavač bio je dr. Tomas Halik iz Češke. Istaknuo je kako autentičan susret mijenja pogled na teologiju, pastoral, kulturu, onoga koji susreće i onoga kojega je susreo. To je poziv na međusobno dijeljenje u našim zajednicama, Crkvama i u našem društvu, poručio je dr. Halik.

U nedjelju 7. travnja predavanje u kojem su predstavili opću i pastoralnu situaciju s Romima u Hrvatskoj održali su prof. dr. Neven Hrvatić i Kristina Čačić, vjeroučiteljica i tajnica Povjerenstva za Rome Varaždinske biskupije. Susret je završio s najavom kako će se dogodine novi susret održati u Italiji te se planira susret i sa Svetim Ocem.

Sudionici međunarodnog skupa bili su zadovoljni boravkom u Hrvatskoj, a ponajviše zbog izmjene profesionalnih, životnih i pastoralnih iskustava u radu s romskom zajednicom i ostalim etničkim zajednicama tj. nomadima i putnicima diljem Europe.

print

Povezane objave

Predsjednik HBK čestitao muslimanima Ramazanski bajram

Tiskovni ured HBK

Otac Milan Stipić imenovan apostolskim upraviteljem Križevačke eparhije

Tiskovni ured HBK

Predsjednik HBK čestitao Židovima Pesah

Tiskovni ured HBK