Susret trajne formacija učitelja i djelatnika katoličkih škola

Godišnji susret trajne formacija učitelja i djelatnika katoličkih škola u Republici Hrvatskoj održan je 4. svibnja 2019. u prostorima Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu u organizaciji Nacionalnog ureda HBK za katoličke škole, a u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje te Hrvatskim katoličkim sveučilištem. Glavna tema susreta bila je „Isus – učitelj“, a sudjelovalo je oko 350 djelatnika.

Nakon zajedničke molitve tajnik Ureda za katoličke škole Danijel Holeš upoznao je sudionike s dnevnim redom, a potom je predstojnik Nacionalnog ureda za katoličke škole HBK Ivica Žuljević pozdravio prof. dr. sc. Željka Tanjića, rektora Hrvatskog katoličkog sveučilišta, mr.sc. Gordanu Barudžija, višu savjetnicu za vjeronauk u Agenciji za odgoj i obrazovanje, te sve prisutne ravnatelje, učitelje, nastavnike i djelatnike. Prenio je prisutnima pozdrave biskupa dr. Antuna Škvorčevića, predsjednika Vijeća HBK za katolički odgoj i obrazovanje. Zatim je prisutne pozdravio rektor Sveučilišta dr. Tanjić i viša savjetnica mr. Gordana Barudžija.

Prvo predavanja pod naslovom „Važnost dopuna kurikula za katoličke škole“ održala je dr. Jasminka Buljan Culej, koordinatorica Povjerenstva za izradu Plana i programa katoličkih škola. U predavanju je govorila o kurikulnoj reformi te procesu dopuna kurikula za potrebe katoličkih škola u koje se želi ugraditi identitet katoličkih škola, povećati njihova izvrsnost te stvoriti standardi katoličkih škola.

 

Drugo predavanje pod naslovom „Rasti s proturječnostima. Katolička škola kao mjesto odgoja zrelosti vjere i života“ održao je dr. Ivica Pažin, predstojnik Nacionalnog katehetskog ureda HBK. Predavač je progovorio o odnosu učitelja prema učenicima, kao i obrnuto te naglasio važnost međusobnih odnosa u katoličkim školama. Istaknuo je složenost odrastanja djece u današnjem svijetu medija i tehničkih postignuća gdje se naglasak stavlja većinom na izvanjsko, a unutarnja izgradnja osobe se zapostavlja. U užurbanom svijetu gube se tradicionalni odnosi u obitelji te roditelji nisu u mogućnosti biti prvi pravi odgajatelji svoje djece. Upravo zato katoličke škole trebaju biti suvremene oaze u pustinji koje će biti mjesto Božje pedagogije u kojima će se kod učenika izgrađivati vjera, kultura i život te naglašavati važnost katoličkog identiteta i pripadnosti.

Središnji dio susreta bilo je euharistijsko slavlje u crkvi sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu, a predvodio ga je Ivica Žuljević, predstojnik Ureda, u koncelebraciji sa svećenicima ravnateljima, duhovnicima i vjeroučiteljima katoličkih škola.

Nakon zajedničkom domjenka u popodnevnim satima nastavljen je program. Posljednje predavanje na temu „Djelatnici katoličkih škola – kreatori okruženja za učenje“ održala je dr. Snježana Mališa s Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Naglasila je kako je za učenje od velike važnosti dobro okruženje, a u katoličkim školama svaki djelatnik treba sudjelovati u njegovom stvaranju. Istaknula je četiri stupa katoličkih škola; misija, zajednička vizija, vrijednosti, ciljevi.

U završnom dijelu programa predstavljen je Zbornik radova pod nazivom Put entuzijazma katoličkih škola. Predstavili su ga dr. Dean Slavić, profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, zatim s. Berislava Grabovac iz Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog te dr. don Niko Tunjić, ravnatelj Salezijanske klasične gimnazije s pravom javnosti u Rijeci. Zbornik je sažetak rada i skupova katoličkih škola u Republici Hrvatskoj u proteklih dvadeset godina. Na kraju susreta predstojnik Žuljević zahvalio je predavačima za njihov doprinos u realizaciji programa te svim djelatnicima škola zajedno s ravnateljima za dolazak i sudjelovanje.

Video vijest pogledajte na poveznici.

print

Povezane objave

Odredbe biskupa HBK u vezi sa sprječavanjem širenja bolesti COVID-19

Tiskovni ured HBK

Potres u Zagrebu!

Tiskovni ured HBK

Sjednica Odbora za mlade

Tiskovni ured HBK