NaslovnicaCrkva u HrvatskojHBKAktualnoKnjižnica
Priopćenje HBK
HBK je odlučila od sredstava predviđenih proračunom za ovu godinu (283 milijuna kuna) svotom od 50 milijuna kuna dati svoj doprinos za prevladavanje aktualne krize

Sukladno međunarodnom ugovoru o gospodarskim pitanjima između Svete Stolice i Republike Hrvatske od 9. listopada 1998. godine kojim se priznaje opće društveno vrijedan rad Katoličke Crkve u službi građana na kulturnom, odgojnom, društvenom i etičkom polju Katolička Crkva u Hrvatskoj svake godine dobiva određeni iznos iz državnog proračuna. Ugovorom je određeno da se ta sredstva koriste u tri svrhe: za uzdržavanje klera i drugih crkvenih službenika, za izgradnju i uzdržavanje crkava i pastoralnih središta koji nisu u popisu spomenika kulture te za karitativnu djelatnost.

Poštujući odredbe spomenutog Ugovora, a vodeći računa o ozbiljnosti aktualnog gospodarskog i socijalnog stanja, Hrvatska biskupska konferencija je nakon konzultacija sa Svetom Stolicom i u dogovoru s Ministarstvom financija i Vladom Republike Hrvatske odlučila od sredstava predviđenih proračunom za ovu godinu (283 milijuna kuna) svotom od 50 milijuna kuna dati svoj doprinos za prevladavanje aktualne krize.

I do sada je Crkva veliki dio sredstava dobivenih iz državnog proračuna koristila u karitativne svrhe. Osobito danas u teškoj gospodarskoj situaciji Crkva će preko svojih Caritasa nastaviti pomagati i biti blizu upravo onima koji su na poseban način pogođeni krizom i koji su najpotrebniji pomoći.

Tajništvo Hrvatske biskupske konferencije

 

Svetac dana
Najave
Linkovi

Sveta Stolica

Europa

Informativna katolička agencija

Hrvatski katolički radio

Hrvatski caritas

Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve

Ured za obitelj HBK

Ured za mlade HBK

Nacionalni katehetski ured